Albanci "legalizovali" spomenik

Albanski lideri šest političkih partija odlučili da se spomenik OVPBM neće pomerati, kaže Ragmi Mustafa. SO Preševo donela odluku kojom "legalizuje" spomenik.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

11:31

Default images

"Činimo to u duhu zakona Republike Srbije i naloga koji nam je stigao iz Ministarstva pravde jer je Preševo jedna od mnogobrojnih opština koja ovu materiju nije pravno uredila", rekao je Mustafa novinarima nakon sastanka šest albanskih lidera sa juga Srbije o sudbini spomenika u opštini Preševo.

Da podsetimo, u ponoć je istekao rok koji je Ministarstvo pravde Srbije dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik pripadnicima OVPBM.

U zgradi opštine Preševa održan je sastanak albanskih lidera šest političkih partija. Sastanku su prisustvovali predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, predsednik opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokrtatske unije doline Skender Destani, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi. Nakon sastanka, Musliju je agenciji Beta rekao da je na sastanku albanskih lidera dogovoreno da "nema pomeranja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM" i da će "danas biti sednica Skupštine opštine Preševo koja će spomenik legalizovati".

"Na sastanku u Preševu razmotrili smo i nalog inspekcije Ministarstva pravde koji je stigao u opštinu Preševo da spomenik OVPBM bude
uklonjen, na šta imamo pravo žalbe. Opštine u Srbiji imaju zakonsko pravo da legalizuju spomenike na svojoj teritoriji i to će danas učiniti odbornici SO Preševo", kazao je Musliju.

Nešto kasnije je i održana vanredna sednica SO Preševa, na kojoj je doneta Odluku o kulturnim i istorijskim spomenicima, koju do sada nije imala. Reč je o potezu koji ima retroaktivno dejstvo i kojim su stvoreni svi zakonski uslovi da spomenik ostane na mestu gde je podignut, a dokumentacija o tome će u roku od osam dana biti podneta nadležnim organima.

Na pitanje da li su tačne glasine da albanski snajperisti čuvaju spomenik poginulim pripadnicima OVPBM u Preševu i da će reagovati ukoliko bude pokušaja da se spomenik sruši, Musliju je kazao da je to "laž".
Beta
"Nikakvi snajperisti ne čuvaju spomenik u Preševu, to je laž i neistina. Sa naše strane nema provociranja sukoba, to sve zavisi od vlasti u Beogradu", rekao je on.

Musliju je naveo da je kosovski premijer Hašim Tači, s kojim su se albanski lideri iz Preševa i Bujanovca sastali sinoć u Prištini, izrazio zabrinutost zbog situacije u Preševskoj dolini, ali da nije imao nikakve instrukcije u vezi sa spomenikom.

Ragmi Mustafa je novinarima rekao da će na vanrednoj sednici Skupštine opštine Preševo biti pokrenut proces pravnog uređenja istorijskih i kulturnih spomenika na teritoriji opštine.

"Ja u ovom trenutku mislim da su nam potrebni tolerancija i strpljenje. Potrebno je da svi državni organi od kojih to zavisi i najviši predstavnici vlasti, premijer Dačić, predsednik Nikolić i prvi potpredsednik vlade Vučić pokažu više razumevanja za potrebe pripadnika albanske nacionalne zajednice", rekao je predsednik opštine Preševo.

Podsetimo, poslanici Skupštine Kosova kazali su ranije da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije pokušaju da uklone spomenik.

Premijer Srbije Ivica Dačić je pre petnaestak dana rekao da "spomenika neće biti" kada bude išao na novi sastanak s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 17. januara, a uklanjanje spomenika je najavio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Zatim je rok za uklanjanje spomenika lokalnoj samoupravi dalo Ministarstvo pravde, a ministar Nikola Selaković je najavio da će posle isticanja tog roka Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen-obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove, ukoliko to bude potrebno", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

S druge strane, zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani kaže za Radio B92 da, po njegovom mišljenju, ministarstvo nema pravo da ukloni spomenik i da takvu odluku može da donese jedino sud.

Veterani podržali Dačića

Učesnici skupa u Prokuplju, koji je organizovalo Udruženje boraca rata od 1990. do 1999. godine, izrazili su podršku Vladi Srbije i premijeru Ivici Dačiću da uklone spomenik pripadnicima OVPBM jer se radi o spomeniku terorizmu koji vređa dostojanstvo države.

"Podržavamo premijera Ivicu Dačića da održi datu reč i da u ponoć ukloni sramno spomen-obeležje albanskim teroristima koji su ubijali srpske policajce, mučki iz zasede", rekao je osnivač Udruženja boraca Ratko Zečević.

Zečević je ocenio da se zakon i ustavni poredak Srbije moraju poštovati na svakom delu teritorije i dodao da neposlušni građani Srbije u Preševu, "koji su podigli sramno obeležje terorizma koje vređa moral i dostojanstvo građana", moraju sami da ga uklone.

On je, takođe, poručio da spomenik mogu da odnesu Hašimu Tačiju i ostalima u Prištini koji ih navode na neposlušnost i urušavanje
ustavnog poretka Srbije.


"Podržavamo napore predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Dačića da se u pregovorima sa evropskom zajednicom nađe mirno i najbolje rešenje za kosovski problem", rekao je Zečević.

"Verujemo Nikoliću i Dačiću, a isto tako verujemo i ministru odbrane Aleksandru Vučiću, koji je u obilasku zone bezbednosti prema Kosmetu izjavio da je Srbija spremna u svakom momentu da odbrani svoju državnu teritoriju", kazao je Zečević.

Pismo podrške danas okupljenima uputili su predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković, predsedništvo republičkog Udruženja
boraca rata 1990. do 1999. godine, kao i Sindikat srpske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

346 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: