Istekao rok, u Preševu mirno

U ponoć je istekao rok koji je Ministarstvo pravde Srbije dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik pripadnicima OVPBM. Jutro u Preševu protiče mirno.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

20:16

Default images

Kako javlja dopisnik B92, građani ipak osećaju uznemirenost, zbog tenzija oko spornog posmenika, a pogotovo zbog velikog broja stranih novinarskih ekipa. Preševski novinar Driton Salihu, urednik portala Preševa.com, kaže da je situacija postala prenaglašena upravo zbog medija.

Podsetimo, poslanici Skupštine Kosova kazali su ranije da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije pokušaju da uklone spomenik.

Međutim, Ministarstvo pravde neće odustati od zahteva da se sporni spomenik ukloni. "Ukoliko do ponoći, kada ističe utvrđeni rok za uklanjanje spomenika u Preševu, on ne bude uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo", istakao je juče ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Takođe, kako se navodi u saopštenju ministarstva, inspekcija će doneti zaključak o postupanju po rešenju, koji će definisati jasnu proceduru i zakonske rokove uklanjanja spomenika.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen-obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

S druge strane, zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani kaže za Radio B92 da, po njegovom mišljenju, ministarstvo nema pravo da ukloni spomenik i da takvu odluku može da donese jedino sud.

"Ukoliko sud donese takvu odluku, mi ćemo takvu odluku poštovati, ali za sada mi nismo takvu odluku tako da, za sada, ne možemo ukloniti spomenik.“

On dodaje da, ako se želi rešiti ovaj spor, to se može učiniti jedino razgovorom predsednika Vlade i lokalne samouprave i da nema drugog puta jer ne žele silu, već samo dijalog.

"Mi ih nećemo sprečavati ako krenu da odnose spomenik, ali se može desiti da ga neko od građana bude branio svojim telom", dodao je Destani. Ministarstvo pravde navodi i da je inspekcijskim nadzorom ministarstva, izvršenim 10. januara u Opštinskoj upravi opštine Preševo, radi utvrđivanja činjenica u vezi s postavljanjem spomenika, ispred zgrade Skupštine opštine Preševo, utvrđeno da je spomenik postavljen bez odobrenja nadležnih organa i da je naloženo upravi da bespravno postavljeni spomenik ukloni u roku od pet dana.

"Zapisnik o izvršenom nadzoru i Rešenje kojim je naloženo otklanjanje utvrđenih nezakonitosti dostavljeno je načelniku Opštinske uprave Preševo. Navedena akta dostavljena su i Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi Vranje, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da do dana vršenja nadzora ovlašćeni organi Opštinske uprave opštine Preševo nisu preduzeli propisane mere za njegovo uklanjanje.

"U cilju obezbeđivanja ostvarivanja načela zakonitosti u radu i postupanju nadziranih organa, Upravna inspekcija donela je Rešenje kojim je načelniku Opštinske uprave opštine Preševo naložila da u roku od pet dana od dana izvršenog nadzora ukloni bespravno postavljeni spomenik. Rok za izvršenje rešenja određen je i saopšten načelniku Opštinske uprave na dan vršenja nadzora, a ističe 15. januara 2013. godine", navodi se u saopštenju.

"Može doći do oružanih sukoba"

Poslanici Skupštine Kosova Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik u centru Preševa.

Seljimi, koji je poslanik pokreta Samoopredeljenje i jedan od najpoznatijih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je za prištinsku televiziju Kohavizion da situacija u Preševskoj dolini može da eskalira ako se "dirne" u spomenik OVPMB.

"Napad Srbije na spomenik je napad na Albance. Ne kažem, niti pozivam na mobilizaciju, ali skrećem pažnju da situacija može da eskalira, kažem može doći do rata", kazao je Seljimi i dodao da greše oni koji isključuju rat da bi se zaštitili Albanci.

Hasani, poslanik Demokratske partije Kosova je rekao da su kosovski Albanci "spremni da zaštite Albance iz Preševske doline".

"Spremni smo da njihova prava štitimo i ratom. Ići ćemo da branimo Albance ako se dirne u spomenik", kazao je Hasani.

Prištinski mediji su ranije danas preneli i izjavu nekadašnjeg političkog predstavnika OVK Adema Demaćija koji je rekao da Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: