RS: Štrajk prosvetara 21. januara

Banjaluka -- Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić ostaje pri odluci da prosvetni radnici u ponedeljak, 21. januara, stupe u štrajk.

Izvor: Beta
Podeli

Predstavnici Vlade Republike Srpske i tog sindikata danas nisu postigli dogovor o povećanju plata, koje je bilo jedan od uslova da prosvetni radnici ne stupe u štrajk.

Sindikat je zahtevao da se cena rada poveća sa stotinu na 110 konvertibilnih maraka (oko 55 evra), posle vladine odluke kojom su od 1. januara ove godine prosvetnim radnicima, kao i policiji, zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu, plate smanjene za deset odsto.

Ministar prosvete i kulture Anton Kasipović je s predstavnicima Sindikata razgovarao i o instrukciji Ministarstva direktorima osnovnih i srednjih škola o obezbeđivanju minimalnog procesa rada, jer je Sindikat ocenio da ta instrukcija predstavlja pritisak na članove sindikata da odustanu od štrajka.

Dogovoreno je da Ministarstvo preformuliše deo teksta u kojem se traži spisak radnika koji stupaju u štrajk, dok direktori škola imaju obavezu da se do 18. januara s predstavnicima sindikalnih organizacija dogovore o minimumu procesa rada.

Predsednik Sindikata Milić je ocenio da Vlada krši Zakon o štrajku jer u obrazovanju nema minimalnog procesa rada.

Štrajk su za 21. januara najavili i zaposleni u MUP RS, javnoj upravi i pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu