Protest veterana zbog spomenika

Udruženje boraca rata od 1990-99. iz Prokuplja najavilo za sutra miting podrške Vladi Srbije i premijeru Ivici Dačiću za uklanjanje spomenika OVPBM u Preševu.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

17:54

Default images

Miting je zakazan za 12 sati u Prokuplju, a podršku održavanju skupa dali su predstavnici Skupštine opštine Prokuplje, predstavnici Udruženja potomaka srpskih ratnika 1912-1918. godine, kao i brojne nevladine organizacije i udruženja građana.

Predstavnici Udruženja boraca rata od 1990. do 1999. iz Prokuplja ocenili su na današnjoj konferenciji za novinare da spomenik u Preševu vređa dostojanstvo srpskog naroda.

Osnivač tog udruženja Ratko Zečević je naglasio da o uklanjanju tog spomenika ne sme biti stranačkog usaglašavanja i da mora biti uklonjen do sutra u ponoć, kako je naložila Vlada Srbije i premijer Dačić.

"Topličani koji su se na mobilizaciju 1999. godine odazvali sa čak 97 odsto rezervista i ušli u sastav Prištinskog korpusa osećaju odgovornost i smatraju se pozvanim da i u ovom slučaju, ovakvom podrškom brane dostojanstvo i suverenitet svoje otadžbine", kazao je Zečević.

Predstavnici Udruženja boraca rata od 1990. do 1999. iz Prokuplja naveli su da Vlada Srbije i premijer Dačić imaju punu podršku građana Toplice za uklanjanje tog spomenika.

Predsednik tog udruženja Tomica Stevanović kazao je da se sutra na mitingu u Prokuplju očekuje prisustvo više hiljada ljudi, među kojima će biti predstavnika boračkih udruženja iz Kragujevca, Bačke Palanke, Leskovca, Kruševca, Bojnika, Vlasotinca i severnog dela Kosovske Mitrovice.

S druge strane, predstavnici Albanaca s juga Srbije sutra će se sastati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Prištini kako bi razmotrili situaciju nastalu zbog spomenika pripadnicima OVPBM.

Premijer Dačić je ranije danas potvrdio da je Ministarstvo pravde poslalo zahtev lokalnim vlastima u Preševu da uklone sporni spomenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: