"Nećemo se saglasiti o Kosovu u UN"

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija sigurno nikada neće saglasiti s tim da Kosovo "dobije stolicu" u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je rekao da se to ipak može desiti ako to bude rezultat sveobuhvatnog rešenja koje je u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

Dačić je rekao da je iluzorno da komentariše poziv Demokratske stranke Srbije da podnese ostavku zbog navodne izjave da je spreman da Kosovu da "stolicu" u UN.

"Iluzorno je da komentarišem optužbe koje nemaju veze sa realnošću. Bar do sada me niko nikada nije optuživao za kapitulanstvo, možda samo za previše agresije. Nisam ja nudio Albancima stolicu u UN, ali drugi jesu", kazao je premijer novinarima u Palati Srbija.

Dačić je ukazao da je tokom mirovnih pregovora nuđeno nekoliko različitih primera, među kojima i da Kosovo dobije stolicu u UN ukoliko ostane autonomija u Srbiji.

"Tada im nije smetalo, sad su se setili. Neka me smene, ne treba niko da me poziva da dam ostavku. Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova niti dati bilo koji atribut državnosti. Uostalom, nisam ja učlanio Srbiju u UN već DOS. I otkud briga šta ja izjavljujem kada se zna da ću se pridržavati rezolucije", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija želi celovito rešenje na Kosovu i Metohiji što podrazumeva otvorene razgovore o svemu.

"Govorio sam o tome da nema teme o kojoj ne mogu da razgovaram ako se želi sveobuhvatno rešenje, ali o tome sam govorio samo ukoliko se govori o sveobuhvatnom rešenju. Za nas ne dolazi u obzir parcijalno rešenje. Ne razmišljamo da damo saglasnost, mada Srbija ne može da blokira člasntvbo Kosova u UN. Za to nam treba pomoć naših prijatelja Rusije i Kine", rekao je on.

Dačić je kosovskom premijeru Hašimu Tačiju poručio da bi bilo bolje da govori o severu Kosova, a ne o Ujedinjenim nacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu