"Nećemo se saglasiti o Kosovu u UN"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija sigurno nikada neće saglasiti s tim da Kosovo "dobije stolicu" u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

20:44

Default images

On je rekao da se to ipak može desiti ako to bude rezultat sveobuhvatnog rešenja koje je u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

Dačić je rekao da je iluzorno da komentariše poziv Demokratske stranke Srbije da podnese ostavku zbog navodne izjave da je spreman da Kosovu da "stolicu" u UN.

"Iluzorno je da komentarišem optužbe koje nemaju veze sa realnošću. Bar do sada me niko nikada nije optuživao za kapitulanstvo, možda samo za previše agresije. Nisam ja nudio Albancima stolicu u UN, ali drugi jesu", kazao je premijer novinarima u Palati Srbija.

Dačić je ukazao da je tokom mirovnih pregovora nuđeno nekoliko različitih primera, među kojima i da Kosovo dobije stolicu u UN ukoliko ostane autonomija u Srbiji.

"Tada im nije smetalo, sad su se setili. Neka me smene, ne treba niko da me poziva da dam ostavku. Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova niti dati bilo koji atribut državnosti. Uostalom, nisam ja učlanio Srbiju u UN već DOS. I otkud briga šta ja izjavljujem kada se zna da ću se pridržavati rezolucije", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija želi celovito rešenje na Kosovu i Metohiji što podrazumeva otvorene razgovore o svemu.

"Govorio sam o tome da nema teme o kojoj ne mogu da razgovaram ako se želi sveobuhvatno rešenje, ali o tome sam govorio samo ukoliko se govori o sveobuhvatnom rešenju. Za nas ne dolazi u obzir parcijalno rešenje. Ne razmišljamo da damo saglasnost, mada Srbija ne može da blokira člasntvbo Kosova u UN. Za to nam treba pomoć naših prijatelja Rusije i Kine", rekao je on.

Dačić je kosovskom premijeru Hašimu Tačiju poručio da bi bilo bolje da govori o severu Kosova, a ne o Ujedinjenim nacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: