Sastanak poseban ali ne istorijski

Beograd -- Sastanak sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem sutra u Beograd neće biti istorijski po zaključcima ali će biti poseban, kaže premijer Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju Evropskoj uniji", rekao je Dačić novinarima u Palati "Srbija".

S druge strane, kako je rekao, taj susret, prvi od kako je vlast u Srbiji promenjena, biće poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.

Premijer je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

"Sam je predložio da dođe u Beograd i doći će sutra da razgovaramo o svim pitanjima. Ne očekujem da taj sastanak bude istorijski po zaključcima. Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju", naglasio je Dačić.

Na pitanje da li će Milanović imati sastanak i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Dačić je odgovorio da je predviđen sastanak samo sa njim i radni ručak dveju delegacija.

Novinare je takođe zanimalo da li će dva premijera razgovarati i o kosovskom pitanju s obzirom na to da se Milanović nudio da bude posrednik u razgovoru Beograda i Prištine.

"Nemojmo sebi postavljati prevelike zadatke. Prvo da rešimo naše odnose, pa onda da idemo dalje", rekao je Dačić.

Podsetimo, juče je potvrđeno da će premijer Hrvatske Zoran Milanović doći u prvu zvaničnu posetu Srbiji, od kako je vlast u Srbiji.

Hlađenje odnosa Srbije i Hrvatske počelo je nakon promenom kompletne vlasti u Srbiji.

Usledile su izjave predsednika Tomislava Nikolića o Vukovaru kao srpskom gradu pa razjašnjenje, izostanak sastanka sa Ivom Josipovićem da bi sve kulminiralo haškim oslobađanjem Gotovine i Markača, kada je Josipović rekao da ga i ne interesuju reakcije iz Srbije.

Danas Ivo Josipović govori malo drugačije i naglašava da je sastanak Dačić - Milanović "vrlo dobar korak" i prilika da se reše sporovi. Ipak, Josipović ponavlja da neće ići u Srbiju dok se ne promeni retorika Tomislava Nikolića.

Dačić se i ranije sretao sa hrvatskim kolegama, u mandatu prethodne vlade je kao ministar policije u Zagrebu razgovarao sa Tomislavom Karamarkom koji danas predvodi opozicioni HDZ.

Potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković kaže da je ta stranka u značajnoj meri ugradila u unapređenje odnosa sa Hrvatskom dok su bili na vlasti - kako prošla Vlada tako i predsednik Tadić.

"Smatrali smo da nova vlada treba da nastavi da radi na onome što je postignuto. Zbog toga nam je žao što je došlo do koraka u nazad, ali verujemo da postoji prostor za unapređenje odnosa", rekla je Nataša Vučković.

"Srbi se napokon moraju pomiriti sa činjenicom da su bili agresori koji su izgubili i nisu uspeli i to će ih evropeizirati. A mi ćemo biti jako stprljivi", kaže Karamarko.

U Briselu se blagonaklono gleda na susret premijera Srbije i Hrvatske. Prethodne godine odnos Beograda i Zagreba obeležio je lični odnos dvojice predsednika - Boris Tadić i Ivo Josipović nisu se viđali samo na formalnim sastancima.

Tadić je i poslednji koji je u Srbiji ugostio hrvatsku premijerku Jadranku Kosor. Ona ipak nikad nije bila u Beogradu - srdačan susret desio se u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu