Pusić:Nema opravdanja za nesaradnju

Brisel -- Hrvatska ministarka Vesna Pusić kaže da će susret Dačića i Milanovića poslati poruku o mogućnosti rešavanja problema kroz regionalnu saradnju, a ne kroz sukobe.

Izvor: Beta
Podeli

"Sastanak dvojice premijera pripreman je već neko vreme. Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i evropskoj javnosti o mogućnosti rešavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu saradnju, a ne kroz konfrontaciju", izjavila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova u Briselu, prenosi agencija Hina.

Ona je dodala da Hrvatska i Srbija kao dve susedne države "nemaju racionalnog opravdanja za nesaradnju".

Prema njenim rečima, premijeri Srbije i Hrvatske u sredu u Beogradu će razgovarati o tri područja na kojima treba raditi - pitanjima preostalim iz rata, ekonomskim temama, u prvom redu izlasku Hrvatske iz CEFTA-e posle ulaska u EU i evropskim temama, evropskoj budućnosti pošto je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susedi imaju evropsku perspektivu.

Na pitanje može li njihov susret uticati na smirivanje napetosti i prihvatanja presuda Haškog tribunala koje je Srbija kritikovala, Pusićeva je odgovorila da Hrvatska poštuje pravnu proceduru i da je za nju taj slučaj završen.

"Svako ima pravo postaviti se kako god hoće, ali nema drugog načina nego poštovati institucije i procedure. Hrvatska i Srbija imaju interesa za saradnju, od političke do ekonomske i to je nešto što mi kao odgovorna zemlja u regionu moramo raditi. Nema racionalnog opravdanja za nesaradnju", istakla je Pusićeva, koja je i potpredsednica Vlade Hrvatske.

Ona je ocenila da je susret premijera važan zbog političke poruke i zbog pripremanja pozornice na kojoj se dalje odvijaju radni sastanci na različitim nivoima, uključujući i dogovor oko prekograničnih projekata. Izrazila je očekivanja da će dogovor oko tih projekata biti konkretizovan do sredine februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu