"Ispitati pretnje rasformirane JSO"

Na internetu se pojavilo navodno saopštenje rasformirane JSO u kome se preti Albancima s juga Srbije u slučaju sukoba zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

18:44

Default images

Za sada nema potvrde autentičnosti saopštenja, a pojedini analitičari i političke partije pozvali su nadležne da reaguju povodom ovog saopštenja.

U saopštenju, koje se pojavilo na društvenim mrežama i sajtovima pojedinih desničarskih oganizacija, stoji da će kosovski Albanci goreti u paklu, a da će im pripadnici rasformirane JSO obezbediti put do pakla.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da saopštenje ne bi trebalo marginalizovati bez obzira da li je autentično ili ne.

"Ne smemo nikako zaboraviti činjenicu da je broj pripadnika rasformirane JSO koji su u zatvoru u stvari jako mali, a da je većina njih ili u strukturama bezbednosti ili u vrlo nekontrolisanom privatnom sektoru, koji predstavlja veliki bezbednosni i politički problem još uvek za Srbiju. Ne sumnjam da su mnogi od njih aktivni u jednoj, drugoj ili trećoj desničarskoj organizaciji. Vrlo je bitan trenutak u kome se ovo saopšptenje pojavljuje, kao i ton", upozorila je ona.

U saopštenju se takođe najgrublje se vređaju stranke bivše vlade i nevladine organizacije. Bojan Đurić iz LDP-a kaže da bi, ukoliko se ispostavi da je saopštenje autentično državni organi morali da reaguju.

"Sve što je vezano za bivšu JSO, sve što se dešavalo u proteklih deset godina obavezuje u ovom trenutku državne organe da momentalno reaguju. To je jedna od najvećih, najdubljih i najopasnijih trauma srpskog društva i zbog toga reakcija mora da bude brza. Prvo mora da bude utvrđeno da li je reč o autentičnom saopštenju. Bilo bi strašno da je reč o nečemu što je autentično, jer bi to onda dodatno podiglo tenzije i u našem društvu i u čitavom regionu", smatra Đurić.

Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije rasformirana je 2003. posle ubistva premijera Zorana Đinđića jer su, zbog atentata na njega i brojnih političkih i drugih ubistava, kao i zbog pripadnosti kriminalnim klanovima, osuđeni njen komandant i neki od oficira i pripadnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: