Hrvatski premijer u sredu u Srbiji

Premijer Hrvatske Zoran Milanović dolazi u sredu u zvaničnu posetu Srbiji. U Beogradu će Milanović razgovarati samo sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

13:37

Default images

Glavne teme razgovora dvojice premijera biće regionalna i saradnja dve države i podrška na putu evropskih integracija, a posle susreta su predviđene izjave za medije.

B92 saznaje da se Milanović neće sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Još nije poznat pun sastav hrvatske delegacije, a u njoj najverovatnije neće biti šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je u Briselu. Ovo će biti prva zvanična poseta Zorana Milanovića kao hrvatskog premijera Srbiji.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je večeras u Briselu da će susret hrvatskog i srpskog premijera poslati poruku o mogućnosti rešavanja problema kroz regionalnu saradnju, a ne kroz sukobljavanje.

Prema njenim rečima, Dačić i Milanović će razgovarati o tri područja na kojima treba raditi - pitanjima preostalim iz rata, ekonomskim temama, u prvom redu izlasku Hrvatske iz CEFTA-e posle ulaska u EU i evropskim temama, evropskoj budućnosti pošto je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susedi imaju evropsku perspektivu.

Srpski premijer Ivica Dačić je prošle nedelje izjavio da je spreman za sastanak sa Milanovićem i da se zalaže za "resetovanje odnosa sa Hrvatskom", jer nije dobro da komunikacija ne bude na najvišem nivou. "Srbija želi da bude promoter dobre saradnje i odnosa sa svim državama u našem okruženju. Moramo da budemo svesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti tačke koje će nas vući napred. To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje", rekao je Dačić.

Dačić je tada istakao i da je svestan da su odnosi dve zemlje "zahladneli", ali da bi sastanak sa Milanovićem poslužio da se ne dozvoli da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu iz koje bi teško moglo da bude tako brzo povratka.

O susretu Dačića i Milanovića se često govorilo i u Hrvatskoj u poslednjih dvadesetak dana, a Pusićeva je na Božićnom prijemu Srpskog nacionalnog veća potvrdila da su pripreme za sastanak u toku. Hrvatski mediji su tada tvrdili da će prvi sastanak dvojice premijera biti održan na neutralnom terenu

Hrvatska ministarka, koja je nešto kasnije u Dablinu imala i prvi "posthaški susret" sa srpskim zvaničnicima, tada je izjavila da teme prvog susreta tek treba dogovoriti, ali da su glavne vezane za probleme iz ratne prošlosti, trgovinu i budućnost u EU.

"Svrha je pozitivni pomak, a ne samo dobra fotografija u medijima", rekla je Pusićeva za novosadski "Dnevnik".

Analitičari su bili jedinstveni u stavu da je izvesniji sastanak Dačić-Milanović, nego Nikolić-Josipović, zbog stavova i izjava i jednog i drugog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: