Vlasi: Kosovo ne stanuje u Srbiji

Beograd -- Za Srbiju je bolje da shvati realnost da Kosovo od 1999. "ne stanuje u Srbiji", kaže Azem Vlasi, savetnik Vlade Kosova za spoljnu politiku za "Politiku".

Izvor: Beta
Podeli

On smatra da je "Srbija u dubokoj protivrečnosti sa samom sobom". "U svom Ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a ovamo razgovara u Briselu sa predsatvnicima Kosova. Da li u Briselu razgovara sa predstavnicima Vojvodine? Ne. (Srbija) Određuje granične prelaze, a zna se da su granični prelazi između država, kako god da ih Srbija zove", kaže on.

Prema njegovim rečima, "u platformi (državnog vrha Srbije) se nudi rešenje za Kosovo, ali se nigde ne kaže da treba pitati Albance da li se oni slažu s tim".

Srbija i Kosovo, rekao je on, "treba da sarađuju na bazi reciprociteta... da se nađu rešenja za etnička, ljudska prava za Albance na jugu Srbije, odnosno u Preševskoj dolini, i (za) Srbe na Kosovu".

"Srbija hoće da Srbi na Kosovu imaju što veća prava, (a) mi smo zainteresovani da Albanci u Preševskoj dolini imaju što veća praca. Niko od zvanične vlasti sa Kosova ne huška Albance tamo (u Presevskoj dolini) da ne priznaju državu Srbiju, dok istovremeno vlasti Srbije stalno podržavaju Srbe s Kosova da ne priznaju državu Kosovo", rekao je Vlasi, uz opasku da o Preševskoj dolini govori kao o "samo geografskom pojmu".

Upitan o tome zašto zamera rukovodstvu Srbije što utvrđuje kakvo treba da bude Kosovo, dok on, Vlasi, traži pritisak Brisela na Srbiju da Kosovo izbaci iz Ustava, kaže da "Kosovo ne može da figurira u Ustavu Srbije posle svega što se desilo, niti Srbija ima pravo da pretenduje da je Kosovo deo Srbije".

"Ono čega nema u realnosti ne može da piše ni u Ustavu", rekao je Vlasi.

Na pitanje lista o tome šta je želeo da poruči državnom vrhu Srbije kada ga je upozorio da "budu li tamo (u Preševu) nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance", Vlasi je rekao da "ne može Srbija da se zaštitnički ponaša prema Srbima na Kosovu, a mi da se pravimo da nas nije briga šta se događa u Preševskoj dolini".

Tamo, u Preševskoj dolini, "državni vrh (Srbije) preti da će silom skinuti jedno spomen-obeležje albanskim žrtvama koje su pale u sukobu sa jednim režimom za koji se zna šta je sve radio Albancima... tlačio i terorisao Albance... sveteći im se jer je 1999. izgubio Kosovo".

O spomeniku poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, novembra postavljenom u Preševu, Vlasi kaže da je "u pravnoj nadležnosti lokalne vlasti, a ne države" Srbije koja traži da se spomenik ukloni.

On je negirao da na Kosovu ima napada na Srbe rekavši da je to "ogoljena laž.

"Vi u Beogradu mislite da Srbi ne smeju da prošetaju na Kosovu jer će ih Albanci pojesti žive. Ljudi se kreću, nema međunacionalnih sukoba, nema nasrtanja na Srbe", kaže Vlasi.

On "ne isključuje mogućnost pojedinačnih ekscesa" ali, kako kaže, "sve ih je manje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu