Janša: Odstupiću ako stranka traži

Slovenački premijer Janez Janša najavio je da će sutra tajnim glasanjem rukovodstvo njegove stranke SDS da odluči da li da se povuče sa mesta šefa stranke.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

08:07

Default images

Ako bi mu stranka uskratila poverenje, odstupio bi i sa mesta premijera, najavio je Janša.

Janša je za Slovenačku televiziju rekao da će tako uraditi zbog zaključaka Komisije za prevenciju korupcije koja je ustanovila da on nije mogao da objasni raskorak u stanju svoje stvarne imovine i finansijskih računa i stanja koje je kao političar prijavio komisiji.

Slovenačka Komisija za prevenciju korupcije objavila je danas izveštaj o kontroli imovinskog stanja lidera parlamentarnih stranaka za period od sredine 2010. godine, iz kojeg proizlazi sumnja da su aktuelni premijer Janez Janša i opozicioni čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u sukobu interesa.

Janša i Janković nisu prijavili promene svog imovinskog stanja. Komisija je utvrdila da je Janša, koji je predsednik Slovenačke demokratske stranke (SDS), uvećao svoju ličnu imovinu "nesrazmerno i neobjašnjeno" za najmanje 210.000 evra u odnosu na ranije prijavljeni iznos.

Navodi se da je Janša u tom periodu "sufinancirao kupovinu nekretnina od privatnog preduzeća" i da je "pravnim delovanjem na štetu tog preduzeća", stekao imovinsku koristi od oko 100.000 evra. "Taj posao je, po nalazima komisije, bio opterećen izrazitim korupcijskim rizicima i sumnjom u zlopotrebu položaja", navodi se u izveštaju Komisije.

Neke od tvrdnji koje je komisija iznela u svom izveštaju Janša je nazvao "manipulativnim", dodavši da se radi o pokušaju diskreditacije i njegove političke likvidacije. On priznaje samo da je kasnio s nekim dokumentima koje je trebalo da preda komisiji.

"Da je sve ono što piše u izveštaju komisije tačno, ja ne bih ni smeo biti na ovoj funkciji", rekao je Janša. On je dodao da nije tačno da komisiji nije dao objašnjenja o stanju svoje imovine, a imovina odgovara onome što je zaradio u zadnjih 30 godina.

Janša je ocenio kao nekorektnu izjavu predsednika parlamenta Gregora Viranta, predsednika Građanske liste, jedne od pet stranaka iz Janšine koalicione vlade, koji je rekao da bi zbog navoda komisije sa svojih položaja trebalo da se povuku Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Janša je u izjavi Slovenačkoj televiziji rekao da se iza izveštaja Komisije za prevenciju korupcije krije "politička igra", i da veruje da će Virantova stranka pokrenuti u parlamentu postupak njegove smene s mesta predsednika vlade čak i u slučaju da mu SDS sutra izglasa poverenje kao predsedniku stranke i vlade.

Predsednica Društva Integritet - Transparensi internešenel u Sloveniji, Simona Habič zatražila je danas ostavke premijera i predsednika Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane i predsednika stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića zbog neprijavljivanja imovine.

Po objavljivanju izveštaja Komisije za borbu protiv korupcije, Habič je na konferenciji za novinare rekla da očekuje da će premijer i gradonačelnik preuzeti odgovornost za svoje "neetičke i protivzakonite postupke".

"Ostavka obojice je najmanje što bi u demokratiji u ovakvim prilikama gradjani očekivali", rekla je Habič i dodala da se "od politike i predstavnika naroda u hramu demokratije (Skupštini) očekuje da oštro osude takvo ponašanje i iz svojih redova izbace 'trulu jabuku' ".

Habič je takodje rekla da je "krajnje vreme da politika postane svesna posledica korupcije i niskog integriteta političara i odmah preuzme odgovornost".

Ona je istakla da je "dosta bilo relativiziranja, izigravanja neveštim, politiziranja i manipulacija", i da oštro osudjuje pritiske na rad nezavisne komisije i njenu diskreditaciju, ističući da su "politički funkcioneri zakonom obavezni da poštuju konstatacije institucija pravne države i time zakonski okvir".

Habič je podsetila da u inostranstvu u sličnim slučajevim političari odmah daju ostavke, dok u Sloveniji "političari i funkcioneri odgovornost za svoja činjenja prenose na druge", a da je najneprihvatljivije što stalno "oduzimaju verodostojnost institucijama".

Slovenačko Društvo Integritet - Transparensi internešenel obavestilo je o ovom slučaju svoju centralu u Berlinu i druge medjunarodne organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: