LGBT pobeda na sudu u Srbiji

Novi Sad, Beograd -- Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je prvu pravosnažnu presudu u Srbiji zbog seksualne diskriminacije na radnom mestu, objavila je Gej strejt alijansa.

Izvor: Beta
Podeli

U pisanom saopštenju GSA navodi se da je sud utvrdio diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M. A. (25) iz Vršca od njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca, koje je trajalo više meseci.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Dariu K. je naloženo da oštećenom M. A. isplati 180.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA, koja je zastupala oštećenog, nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99.000 dinara.

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su reči "peder" i "pederčina" izrazi koji imaju značenje "negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije.

Takođe se kaže da njihovo upućivanje predstavlja uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva na osnovu ličnog svojstva istopolne seksualne orijentacije.

M. A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. duže vređao i pretio mu i fizički ga zlostavljao, zbog čega je morao da potraži lekarsku pomoć.

Alijansa je saopštila da je veoma zadovoljna konačnom presudom i relativnom brzinom procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu