Bratunac: Parastos ubijenim Srbima

Bratunac -- U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca, danas je služen parastos za 158 ubijenih Srba iz ovog mesta i susednih zaselaka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na Božić 7. januara 1993. je ubijeno 49 ljudi kada su muslimanske snage iz Srebrenice počinile masakr nad meštanima tog sela.

Nakon parastosa cveće je položeno I na centralni spomenik 3.400 nastradalih Srba iz regije Birač.

Cveće su položile delegacije opštine, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca i Boračke organizacija Zvornika i stranačke delegacije.

"Porodice poginulih najviše boli surova istina da niko nije odgovarao za zločin nad Srbima na Božić 1993. godine, kao ni za onaj počinjen na Vidovdan 1944. godine", rekla je predsednica, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović.

Osim tuge za poginulim članovima porodica, komšijama i prijateljima, meštani Kravice ogorčeni su što za ovaj zločin ni nakon 20 godina još niko nije odgovarao.

Oni ističu da ih ta nepravda posebno boli i vređa, preneo je portal banjalučkih “Nezavisnih novena”.

Na pravoslavni Božić 1993. godine ubijeno je i masakrirano 49 meštana Kravica i susednih zasela, 80 ih je ranjeno, a sedam je nestalo, od kojih se petoro još vode kao nestali.

Osim velikih ljudskih žrtava, Kravica je potpuno opljačkana i spaljena. Zapaljeno je 688 srpskih kuća, oko 200 poslovnih i pomoćnih zgrada, 27 društvenih objekata, a bez jednog ili oba roditelja tog tragičnog Božića ostalo je 101 dete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu