Abas dekretom proglasio Palestinu

Palestinska uprava zvanično je promenila svoje ime u država Palestina na osnovu dekreta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.01.2013.

20:22

Default images

Promena naziva je odraz nedavnog unapređenja palestinskog statusa u Ujedinjenim nacijama, prenose danas izraelski mediji.

Palestinske marke, oznake i zaglavlja pisama biće promenjena u skladu sa tom odlukom, najavila je palestinska novinska agencija Wafa.

Generalna skupština UN je 29. novembra velikom većinom glasova usvojila rezoluciju kojom se palestinski status od entiteta posmatrača unapređuje u državu nečlanicu, posmatrača, čime je de fakto priznata palestinska državnost.

U decembru su organizacije UN palestinske zvaničnike počele da označavaju kao predstavnike države Palastine. PU je formirana 1994. godine na osnovu privremenog sporazuma o miru između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), potpisanog u Beloj kući septembra 1993.

Bilo je predvođeno da to bude osnova buduće palestinske države. Međutim, nakon što je 2000. godine izbio drugi palestinski ustanak, intifada protiv izraelske okupacije i pregovori s Izraelom prekinuti njen status je ostao isti.

PU je od sredine 2007. godine upravljala samo Zapadnom obalom pošto je Hamas silom preuzeo kontrolu u pojasu Gaze od rivalskog Fataha.
Promena naziva je simbolična, ali je taj potez prvi konkretan koji je Abas preduzeo od unapređenja palestinskog statusa. On i drugi palestinski lideri nagovestili su i mogućnost ulaska u Međunarodni krivični sud gde bi mogli da tuže Izrael za ratne zločine.

Promena naziva poklopila se sa proslavom 48.godišnjice osnivanja Abasovog Fataha ne samo na Zapadnoj obali, već i u pojasu Gaze i to prvi put na toj teritoriji posle nešto više od pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: