I Jahjaga želi susret s Nikolićem

Priština -- Kabinet kosovske predsednice Atifete Jahjaga saopštio da je ona od preuzimanja mandata izrazila spremnost da se susretne s predsednikom Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

I izjavi portparola Jahjage Arbera Vlahiua se navodi da je poslednjeg dana Samita u Budvi, kabinet kosovske predsednice kontaktiran od strane kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića kada je sugerisan susret predsednika dve zemlje.

Navedeno je i da su visoki zvaničnici Evropske unije kontaktirali predsednicu Jahjaga i razgovaralo se o mogućnostima i modelima susreta dva predsednika, kao podsticaj procesu dijaloga i ostvarivanja sporazuma koji imaju za cilj da olakšaju život gradjana i da utiču na punu normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Portparol predsednice kazao je da je Jahjaga pozitivno odgovorila na takvu incijativu, ocenjujući je i njenom inicijativom, "smtrajući da susreti političkih lidera dve države doprinose evropskoj agendi o dobrosusedskim odnosima i za rešavanje otvorenih pitanja putem dijaloga i sporazuma".

"Jahjaga je sugerisala liderima EU da organizuju i posreduju prvom sastanku između predsednice Republike Kosovo i predsednika Republike Srbije i taj bi se susret održao nakon sledećeg susreta premijera Kosova i Srbije", istaknuto je u izjavi portparola Jahjage.

U izjavi se ističe da Jahjaga smatra da je dijalog jedina alternativa za pronalaženje evropskih rešenja za ostvarivanje sproazuma u funkciji pune normalizacije odnosa "izmedju dve suverene i nezavisne države".

Podsetimo, predsednik SrbijeTomisilav Nikolić izjavio je za "Politiku" da je pre dvadesetak dana uputio kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi poziv da se sretnu i o tome obavestio Brisel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu