Nikolić pozvao Jahjagu na susret

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je pre dvadesetak dana uputio kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi poziv da se sretnu i o tome obavestio Brisel.

Izvor: Politika, Tanjug
Podeli

Nikolić je rekao da je o pozivu koji je uputio predsednici Kosova obavestio visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea. On u intervjuu za novogodišnji broj "Politike" kaže da je manje važno gde bi bio održan taj susreta, ali da bi možda trebalo izbeći i Beograd i Prištinu.

"Što se mene tiče, mogu da idem u Prištinu i da im u skupštini izložim Platformu. Nemam nikaka problem sa tim", rekao je predsednik Srbije.

Napominjući da je želeo da se, čim je vlada formirana, posvetimo rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da su imali dva sastanka.

"Na prvom sam pitao ko će da napiše Platformu i predsednik vlade (Ivica Dačić) je rekao: Napiši ti predsedniče", kazao je Nikolić.

"O tekstu smo više puta razgovaral i nije bilo ozbiljnijih primedbi. Tek tada sam ga predstavio opoziciji", rekao je on i naglasio da Platforma "ne treba da bude dokumet vladajuće koalicije, nego Narodne skupštine".

"Platformom želimo da prestane praksa da pravimo parcijalne dogovore, a da nemamo obavezu da poštujemo neki svoj dokument. Hoću da razgovaramo i o parcijalnim problemima, ali znam da je za naše interese optimalno da je i parcijalno dogovoreno tek kada je sve dogovoreno", kazao je Nikolić.

"Kada imate okvir i kada nam kažu da žele da razgovaraju o telekomunikacijama, mi pogledamo Platformu i kažemo - dobro, razgovaramo, o energetici, isto - pogledamo rezoluciju. To je način da nas niko ne dovede u situaciju da nas upozna da je nešto dogovoreno, a da mi o tome ne odlučujemo i da ne možemo da reagujemo", kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje da se to može protumačiti da je nezadovoljan nečim o čemu se Dačić dogovorio, Nikolić je rekao:

"Nije se on (Dačić) ništa dogovorio, samo je ispunjavao ono o čemu su se drugi dogovorili".

Na konstataciju da se Dačić dogovorio o carinama, o oficirima za vezu, predsednik Srbije je kazao:

"Ne, o carinama se dogovorio Borko Stefanović. Dogovorio je, imam papir u arhivi, da se roba carini po zakonima Kosova. To je papir koji nas najteže opterećuje. Najteži zadatak Dačića jeste to što nema nove teme i ja mu Platformom otvaram manevarski prostor".

strana 1 od 88 idi na stranu