Brnjak od danas integrisan prelaz

Beograd -- Na prelazu između Kosova i Srbije na Brnjaku u opštini Zubin Potok jutros je u osam časova počela primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Na administrativni prelaz Brnjak, jutros su stigli pripadnici MUP-a Srbije čime je počelo integrisano upravljanje ovim prelazom koji se nalazi na magistralnom putu Ribariće - Zubin Potok.

Na prelazu se, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, nalaze i vojnici Kfora, pripadnici Euleksa, kosovske pogranične policije i carine, a saobraćaj se obavlja bez većeg zadržavanja. Na samom prelazu, osim saobraćajnih znakova, nisu istaknuta nikakva državna obeležja.

Kosovski carinici zbog blokade magistralnog puta Priština - Ribariće u Zubinom Potoku stigli su na ovaj prelaz na krajnjem severu Kosova helikopterom.

Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji centralne Srbije, već na kosovskoj strani, a na pedeset metara od prelaza Kfor ima svoju bazu. Brnjak je ranije nekoliko puta bio na meti napadača, koji su na njega ili u neposrednoj blizini bacali eksplozivne naprave zbog čega je ojačan betonskim blokovima koji su visoki više od tri metra i služe kao zaštita osoblju na prelazu.

Privrednici i građani delimično su blokirali u nedelju magistralni put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku, u nameri da spreče dolazak kosovskih carinika i pogranične policije na prelaz Brnjak i najavili da će tu ostati do daljnjeg. Preko obe kolovozne trake i jutros se mogu videti preprečeni šleperi, kombi vozila i teška mehanizacija. Propuštaju se putnička i vozila Euleksa i Kfora.

Brnjak koji je danas ušao u sistem integrisanog upravljanja prelazima je drugi prelaz na severu Kosova koji će funkcionisati po tom sistemu, pošto je prethodno u takav sistem uveden i prelaz Jarinje, a na osnovu dogovora delegacije Beograda i Prištine u Briselu o slobodi kretanja.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači pozdravili su početak primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima Brnjak i Bela zemlja, ocenivši ih kao integrisanio upravljanje "granicom između države Kosovo i države Srbije".

Primena briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima počela je u isto vreme i na prelazu Bela zemlja, bez ikakvih problema ili zastoja. Kosovski punkt na prelazu Bela zemlja približen je za 2 kilometra srpskoj strani. Na samom prelazu nema državnih obeležja ni na jednoj strani, osim saobracajnih znakova.

Time su ispunjena obećanja zvaničnika Beograda i Prištine da će do kraja ove godine biti proširen broj prelaza između Kosova i Srbije na kojima će se primenjivati sporazum o integrisanom upravljanju granicama.

U to se uverio i šef kosovskog tehničkog tima za implementaciju sporazuma i savetnik ministra unutrasnjih poslova Fisnik Redžepi, koji je rano jutros posetio prelaz.

"Došlo je do fizičkog približavanja zvaničnika dve zemlje. Kosovska strana nastavlja da sprovodi kosovsku legislativu, kao što je to bio slučaj i ranije. Kao što možete videti, infrastruktura nije još dovršena, ali verujemo da će to biti učinjeno narednih dana. Ono što je značajno je da je ono o čemu su se dve strane dogovorile, počelo da se ostvaruje u praksi”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, prednosti novog sistema za upravljanje granicama su u tome što je postignut sporazum o razmeni informacija, olakšana kontrola saobraćaja i razmena carinskih informacija. "Dakle, pored fizičkog približavanja, stvoreni su uslovi za bolju saradnju zvaničnika dve zemlje, naravo uz pravo svake strane da ostvaruje svoju jurisdikciju", dodao je on.

strana 1 od 88 idi na stranu