Dežer: EU nije umorna od proširenja

Vensan Dežer: Ako Srbija napravi dalje korake u dijalogu s Prištinom i do 1.marta postigne sve potrebne dogovore EU će razmotriti mogućnost otvaranja pregovora.

Izvor: Blic, Tanjug

Ponedeljak, 31.12.2012.

00:44

Default images

Ambasador EU u Beogradu Vensan Dežer navodi da je Komisija već počela da priprema okvir za pregovore sa Srbijom i da EU nije umorna od proširenja.

Kada je reč o pitanju Kosova, Dežer je kazao i da do 1. marta treba rešiti i teme kao što su primena sporazuma o integrisanim prelazima, saradnja sa Euleksom, telekomunikacije i energija, kao i situacija na severu Kosova.

Dežer, koji sredinom 2013. završava mandat u Srbiji, ocenio je za novogodišnji "Blic" da je protekla godina bila uspešna za Srbiju kad je u pitanju njen evropski put, jer je dobila kandidaturu u martu.

"Mnogo energije je potrošeno na izbore koji su ocenjeni kao demokratski, tako da je to bio pozitivan proces. Ovo je bila uspešnja godina za Srbiju kada je u pitanju njen evropski put jer je dobila kandidaturu u martu, mada se sada čini da je to bilo odavno. Sa novom vladom imamo jasnu opredeljenost i ambiciju da se jače angažuje u približavanju EU i jedan broj njihovih poteza omogućio je da Evropski savet donese pozitivne zaključke u decembru", rekao je Dežer.

On je, medjutim, kao negativne, naveo probleme sa reformom pravosudja, "gde su donete odluke koje su poništile ceo izborni proces", kao i da je tokom leta postojao problem oko izmene Zakona o NBS i postavljenja guvernera.

Dežer je istakao da EU nije umorna od proširenja, da je voljna da u tom smislu nastavi dalje, ali i da je za taj proces potrebno vreme.

"Srbiji i Makedoniji su dati signali da bi moglo biti pomaka u prvom polugodištu 2013, počinjemo pregovore sa Crnom Gorom, imamo pregovore sa Turskom, a Hrvatska ulazi u EU. To sve govori da smo voljni da nastavimo dalje", rekao je Dežer i dodao da u tom smislu postoji i finansijski aspekt - svota od dve milijarde evra koju Unija ulaže u proširenje.

"Nemačka kancelarka Merkel je iznela stav da će posle primanja Hrvatske proći izvesno vreme dok neka država ne bude u poziciji da završi pregovore o pristupanju koje Srbija još nije započela", podsetio je Dežer i rekao da pregovori o članstvu u proseku traju izmedju pet i sedam godina, da je na kraju potrebna ratifikacija svih članica EU, kao i da i samo gradjani države kandidata, posle završetka procesa pregovaranja, na referendumu kažu da li žele u EU ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: