Direktor se odrekao polovine plate

Beograd -- Liste čekanja, dugovi, višak, ali i manjak radnika samo su neki od problema koji su zatekli Nebojšu Arsenijevića, v.d. direktora Kliničkog centra u Kragujevcu.

Izvor: B92
Podeli

I dok obećava bolju organizaciju rada, jedna od prvih mera koje je preduzeo bio je zahtev Upravnom odboru da mu platu smanji za polovinu.

Ukupna dugovanja Kliničkog centra u Kragujevcu iznose oko 10 miliona evra, kaže za B92 Arsenijević i ne krije da je reč o jednoj od najzaduženijih ustanova tog tipa u Srbiji.

Tvrdi da materijala za rad ima, ali da novcem kojim raspolažu mogu da ga kupe samo koliko je neophodno, danas za danas.

"Dan počinje tako što je pretnja blokade računa ili blokada računa ili, što je još nepovoljnije, pretnja ili ostvarivanje pretnje da nešto od materijala neće da se isporuči, što je ugovoreno, zbog dugovanja koja su nastala u prethodnom periodu iz 2007, 2008, 2009. ili 2010, ja više i ne znam kad su nastajala", kaže Arsenijević.

I dok im, kako tvrdi, nedostaje, između ostalog, i 470 medicinskih sestara, novi direktor Kliničkog centra kaže da je bio primoran da raskine ugovor sa više od 200 medicinskog i nemedicinskog osoblja koje je bilo angažovano na određeno. Njih je bolnica plaćala iz sopstvenih fondova i ostala im dužna oko 27 miliona dinara.

"Ja sam nesrećan što moram ovu izjavu da dam da sam ja nekome dao otkaz, da sam ja nekome upropastio život ili porodicu, ali taj dug postaje sve veći, ali ono što ja mogu da im obećam je da sve što im duguje ova ustanova biće i plaćeno", kaže Arsenijević.

"Svakako da sindikat podržava svaku inicijativu novog direktora da te ljude ponovo vrati na posao, da dovede nove, ali svima nam je jasno da on kao on to sam neće moći da uradi, da nam je zaista potrebna pomoć Vlade, pomoć ministarstva resornog", ističe Nemanja Predojević iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

S druge strane, Arsenijević najavljuje bolju organizaciju i ukidanje lista čekanja, a jedna od prvih mera koje je preduzeo je to što se odrekao polovine svoje plate, pa tako umesto 245.000 njegova plata iznosi 117.000 dinara.

"Ja smatram da čovek treba da uzme onaj novac koji je zaradio. Ja taj novac nisam zaradio, prema tome, nadam se da će ovo jednog dana da postane sredina u kojoj ovakve stvari nisu vest", kaže Arsenijević.

Razgovor za B92 novi direktor Kliničkog centra u Kragujevcu završava komentarom da obilazi zaposlene, često i nenajavljen, trudeći se, kako kaže, da u centru zbivanja bude pacijent. A ovoj zdravstvenoj ustanovi, podsetimo, gravitira oko dva miliona građana iz centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu