Rompej: Kameronove namere škode EU

Namere britanskog premijera Dejvida Kamerona da preuzme nadležnosti od EU mogla bi da naškode Uniji, upozorava predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

07:39

Default images

On je u intervjuu za britanski list "Gardijan" rekao da bi EU mogla da se raspadne ukoliko bi pojedinačnim državama bilo dopušteno da biraju među postojećim propisima.

"Ukoliko bi svaka država mogla da bira one delove postojećih propisa koje im se najviše dopadaju i odustane od onih koje im se najmanje dopadaju, Unija u celini i jedinstveno tržište posebno, uskoro bi se raspali", kazao je Rompej.

"Sve države članice mogu i imaju posebne zahteve i potrebe koji se uvek uzimaju u obzir u sklopu naših razmatranja. Ne očekujem da bilo koja država članica pokuša da podrije osnove našeg sistema saradnje u Evropi", dodao je on.

Kameron je rekao da želi novi ugovor sa EU, koji bi odobrili građani na referendumu, ali nije podržao zahteve euroskeptičnih konzervativaca za izjašnjavanje o članstvu Britanije u EU, podsetio je Rojters.

Britanija, kao članica EU, zadržala je svoju valutu i pasošku kontrolu na granicama, ali mnogi konzervativci žele više preuzimanjem nadležnosti u oblasti zakona o socijalnim pitanjima i zaposlenju.

Kameron bi svoje planove trebalo da iznese u dugo najavljivanom govoru o evropskoj politici naredne godine.

Lider liberalnih demokrata, partije koja sa Kameronovom Konzervativnom strankom čini koalicionu vladu, Nik Kleg, izjavio je danas da je referendum o ulozi Britanije u Evropi preuranjen dok se ne razreši kriza u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: