Hag: Bramerc protiv Bramerca

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razmotriće žalbu koju su protiv njega podneli članovi Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

10:29

Default images

Predstavnici tog udruženja smatraju to nedopustivim.

Oni su se Tribunalu žalili da Bramerc sprovodi diskriminaciju srpskih žrtava, jer se tokom poseta BiH redovno sastajao samo s predstavnicima bošnjačkih udruženja žrtava, vešto izbegavajući susrete s porodicama srpskih žrtava.

Banjalučki "Glas Srpske" piše da je posle poslednje posete BiH od 15. do 17. oktobra, Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije uputilo žalbu Haškom tribunalu, Savetu bezbednosti UN i Komitetu za ljudska prava UN na takvo ponašanje Bramerca.

Odgovor Udruženju predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron uputio je 22. novembra u kome se kaže da je Kancelarija tužioca nezavisan organ u Haškom tribunalu.

"Kao predsednik Tribunala nemam ovlašćenja da se mešam u rad Kancelarije tužioca. Kako god, vaše pismo ću proslediti tužiocu na znanje", navedeno je u Merenovom odgovoru koji je u posedu banjalučkog lista.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, list piše da je žalba na Bramercove postupke stigla upravo na njegov sto.

Predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da je nedopustivo da o žalbi na rad Bramerca odlučuje on sam.

"Bramerc je izabrao samo Bošnjake da razgovara sa njima i rekao je da se sastaje samo sa onim udruženjima koja sarađuju s Haškim tribunalom. Kako je on mogao oceniti da ja ne sarađujem sa Tribunalom? Žalba je upućena na njegovu kancelariju i više je nego čudno da upravo on razmatra tu žalbu", rekao je Mandić.

On je kazao da je i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama pisao o ponašanju Bramerca prema srpskim udruženjima i da očekuje odgovore.

Na pitanja "Glasa Srpske" kako je moguće da tužilac Bramerc razmatra pismo u kome je izjavljena žalba na njegov rad i zašto se nije sastao i razgovarao s predstavnicima porodica ubijenih i nestalih Srba, iz Haškog tribunala nisu odgovorili.

Podseća se da su u oktobru i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Savez logoraša Republike Srpske uputili otvoreno pismo u kome su izrazili najoštriji protest i ogorčenje zbog Bramercove odluke da se ne sastane s predstavnicima udruženja porodica srpskih žrtava.

"Time ponavljate praksu vaših prethodnika da predstavnici Haškog tribunala razgovaraju samo s Bošnjacima, dok srpske predstavnike porodica žrtava konstantno ignorišete", pručili su predstavnici porodica poginulih i nestalih i logoraši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: