Predlog: Ispitati finansiranje BIA

Predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti predložila je na sednici tog tela da državni revizor u narednoj godini pokrene kontolu finansija BIA.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.12.2012.

15:44

Default images

-Državni revizor Radoslav Sretenović, koji je uz ombudsmana Sašu Jankovića i poverenika Rodoljuba Šabića prisustvovao sednici, pozdravio je tu inicijativu i najavio da raditi na tome da se taj predlog uvrsti u raspored rada DRI, bilo da je reč o BIA, VOA ili VBA.

PredsednicaOdbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović je inicirala i da se zakonski uredi nadzor nad komunikacijom građana od strane telekomunikacionih operatora poput SBB, Verat neta i mnogih drugih, koji, kako je rekla, krše odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama.

"Upravo oni mogu nesmetano da nadgledjau komunikacije i time je ugrožena bezbednost Srbije", rekla je Joksimović i ukazala da, primera radi, SBB ima 700.000 korisnika i da to nije zanemarljiva cifra.

Kako je naglasila, neophodno je da ta oblast uredi pravilnikom, dok je Janković dodao da od operatora dobija infomacija da tajne službe pristupaju njihovim podacima.

Joksimović je istakla i važnost uske saradnje Odobra sa nezavisnim regulatornim telima i najavila da će odbor raditi na tome da se prihvate neke od preporuka koje su zajedno predložili poverenik i ombudsman.

Janković, Šabić i Sretenović su takodje istakli važnost saradnje, naglašavajući da je ona u ranijem periodu bila loša i da je sada veoma pozitivno što inicijativa dolazi upravo iz odbora.

Oni su ukazali da je poseban problem, koji traje već dugo vremena, loša ili nepostojeća zakonska regulativa kada je reč o presretanju komunikacija i da je važno usvojiti preporuke koje su ombudsman i poverenik predložili.

Predstavnici nezavnisnih regulatornih tela su takodje podsetili da sve tri službe i dalje imaju velikih problema sa resursima za rad, prostorom i brojnošću kadrova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: