Vlasti BG nisu poštovale prava Roma

Nadležni gradski ograni nisu poštovali ljudska prava Roma tokom prinudnih iseljenja, a da bi se to sprečilo trebalo bi unaprediti normativni okvir, kažu iz NVO.

Izvor: Beta

Sreda, 26.12.2012.

14:51

Default images

Od 2009. do 2012. godine prinudno je iseljeno 675 porodica na teritoriji Beograda, a tokom iseljenja, Romi nisu blagovremeno obavešteni o tome, izostale su konsultacije i nije im ponuđen adekvatan smeštaj, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik organizacije Praksis Danilo Ćurčić.

On je kazao da su NVO izradile nacrt platforme za ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje, koju će uputiti nadležnima organima na razmatranje, kako bi se unapredila ta oblast.

Ćurčić je rekao da je u platformi prikazano postupanje vlasti pri iseljenju Roma tokom poslednjih nekoliko godina, kao i međunarodni standardi i pravne odredbe.

Prema međunarodnim standardima, iseljenje mora biti poslednja opcija, a činjenica da je neko naseljen na određenoj lokaciji bez dozvole nije dovoljna za iseljenje.

U nacrtu platforme navodi se i da, u skladu s međunarodnim pravima, treba zabraniti prinudna iseljenja, bilo izmenom postojećih zakona ili novim zakonskim rešenjima.

Kako je rečeno, jedan od najvećih problema Roma u Srbiji jeste stanovanje, a da bi se naselja u kojima oni žive promenila, moraju da se legalizuju.

Oko 30 odsto romskih naselja nema vodu, 70 odsto nema kanalizaciju, a u 14 odsto naselja moguće je obavljati građevinske radove.

Jovana Vuković iz Regionalnog centra za manjine kazala je da svaki proces iseljenja treba započeti konsultacijama s Romima, da treba uzeti u obzir i to da li među njima ima bolesnih ili dece, voditi računa o njihovoj imovini, pa tek onda doneti odluku o iseljenju.

"Mi smo pratili ta iseljenja i bili svedoci stalnog kršenja prava na stanovanje, a to su posledice nedostatka propisa koji bi regulisati ovu oblast", rekla je Vukovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: