Profesor Perović osuđen za mobing

Novi Sad -- Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milenko Perović pravosnažno je osuđen za zlostavljanje na poslu svog asistenta Slobodana Sadžakova.

Izvor: Beta, Radio 021
Podeli

Perović je dužan da mu isplati odštetu od 350.000 dinara.

Profesor Perović kaže da presuda protiv njega po privatnoj tužbi bivšeg asistenta ima političku pozadinu. "Presudjeno mi je davno, kada sam prihvatio da budem predsednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika", rekao je Perović za agenciju Beta.

Apelacioni sud u Novom Sadu naložio je Peroviću da isplati 350.000 dinara na ime duševnih bolova, povrede časti i ugleda i povrede prava ličnosti bivšeg asistenta Slobodana Sadžakova, rečeno je danas agenciji Beta u Apelacionom sudu.

Taj sud odbio je Perovićevu žalbu i potvrdio presudu Osnovnog suda iz marta ove godine, a profesor je obavezan i da plati sudske troškove.

U sudu su istakli da je presuda po ovoj gradjanskoj parnici doneta po Zakon o obligacionim odnosima, a ne, kao što su pojedini mediji objavili, za mobing.

Sadžakov je Perovića optužio da ga je sprečavao da obavlja svoje radne dužnosti, da brani doktorat, kao i da mu je pretio i ucenjivao ga, nakon čega je Sadžakov ostao bez ugovora o radu.

Milenko Perović je bio šef Katedre za filozofiju novosadskog Filozofskog fakulteta i predsednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika.

Slobodan Sadžakov danas radi u Biblioteci Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ovo je prva pravosnažna presuda za zlostavljanje na radu na univerzitetima u Srbiji i druga pravosnažna presuda za zlostavljanje na radu u našoj zemlji uopšte.

U presudi se navodi da je Perović, inače profesor etike i predsednik komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, sprečavao Sadžakova da obavlja svoje radne dužnosti, da mu je slao preteće i uvredljive SMS poruke i na druge načine vređao njegovu čast i ugled, te da ga je ucenjivao da glasa za izbacivanje drugih kolega sa Fakulteta.

Profesor etike je osuđen i zbog onemogućavanja asistenta da se usavršava i napreduje na poslu, zbog čega je Sadžakov ostao bez ugovora o radu. Perović je, takođe, sprečio svog tadašnjeg asistenta da brani doktorsku disertaciju, zbog čega je Sadžakov morao da prijavi doktorat u Beogradu.

Podsećamo da je prvostepena presuda doneta na proleće prošle godine, da bi odlukom Apelacionog suda pre godinu dana bila ukinuta i vraćena Osnovnom sudu u Novom Sadu, koji je ponovio prvobitnu odluku, a nju je kasnije potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu, čime je ona učinjena pravosnažnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu