Rusi prave raketu "Sataninog sina"

Beograd -- Rusija pravi prototip nove balističke rakete RS-20 vojvoda, koju na Zapadu zbog ogromne razorne moći zovu “Satana”, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Uz pomoć jake državne “finansijske infuzije” ruski raketni konstruktori rade punom parom pa će se već 2013. pojaviti prototip nove rakete, a za desetak godina najmoćnija sovjetska raketa “vojvoda” dobiće svog naslednika. Ma šta govorili političari u Moskvi i Vašingtonu, trka u naoružanju dobija novi zalet, a Rusi ne skrivaju da će potrošiti mnogo novca da bi održali atomski paritet.

Upravo zbog toga, ali i zbog “ravnoteže straha”, Rusija će produžiti vek svojoj teškoj strateškoj raketi “RS-20 vojvoda” koju su na Zapadu zbog ogromne razorne moći nazvali “Satana”.

"Ona će ostati na bojevom dežurstvu do 2022. godine", izjavio je general Sergej Karakajev, komandant raketnih jedinica strateške namene.

Rusi ne skrivaju da je “vojvodama” znatno prešao garantni rok ali su stručnjaci uspeli da joj produže rok trajanja za 30 godina. “Vojvode” će ostati na dežurstvu dok se ne proizvede dovoljan broj raketa “topolj M” i “jars” kao i “bulava”, koje će biti na podmornicama.

Bez nekadašnje sovjetske tajnovitosti Rusija je ovih dana saopštila da namerava da pravi novu tešku interkontinentalnu raketu na tečno gorivo koja će zameniti “vojvodu”. Tu novi raketu su ruski novinari već nazvali “Satanin sin”.

Nema opasnosti
U sadašnjoj situaciji američka PRO zaista nije opasnost ruskim raketama. Ali u sledećoj etapi kad SAD napravi globalnu PRO koji će moći da presretne balističke rakete Rusija mora imati bržu raketu od presretača. Svima je jasno da ti američki presretači nisu zbog Irana, jer interkontinentalne rakete ima Rusija - otvoreno kaže general Sergej Karakajev i ističe da je američka PRO - antiruska.

Ministarstvo odbrane Rusije je početkom oktobra odobrilo projekt nove rakete. Zadatak da razradi tu raketu dobio je Državni centar “Makejeva” u Čeljabinskoj oblasti kao i Naučno industrijski kompleks mašinogradnje iz Reutova u Podmoskovlju. Kad oni završe posao raketu će praviti Krasnojarska fabrika mašina. Stručnjaci u Reutovu kažu da je za pravljenje nove rakete potrebno desetak godina.

Rusko rukovodstvo zna da ako izgube “atomski adut” Vašington ih uopšte neće doživljavati kao ozbiljnog partnera za razgovor.

"Poslednjih godina se deo savremenih raketa u atomskom arsenalu povećava i sada iznosi oko 30 odsto. Planira se da će broj novih raketa do 2016. biti 60 odsto a već 2021. Rusija će obnoviti čak 98 odsto svog raketnog arsenala", kaže general Sergej Karakajev.

Rusija trenutno ima 384 raketa, a najnovija u atomskom arsenalu je “jars” (raketa “RS-24”) koja koristi čvrsto gorivo. Ona je na transporteru i lako se može prebaciti sa jedne na drugu lokaciju. Napravio ju je Moskovski institut toplotne tehnike, a posebno je važno to što može da u završnoj putanji odvoji atomske projektile. Zahvaljujući dodatnim brzim motorima raketa može da “dribla” tj. menja visinu pa i pravac leta.

"Do 2019. godine, kada će biti dovoljno savremenih raketa, “jars” će biće na dežurstvu kao i mobilne rakete Topolj sa raketom RS-12M”, kaže general Karakajev.

Nova raketa na tečno gorivo će biti gotova 2018. godine.

Koliko se sadašnja Rusija razlikuje od SSSR dokaz je da se sada na stranicama listova vodi polemika među konstruktorima oko toga koja je raketa bolja i pouzdanija. U sovjetsko vreme se takva diskusija mogla voditi samo iza zaključanih vrata. Kao i u drugim zemljama koje proizvode rakete jedan broj specijalista smatra da su daleko pouzdanije one na čvrsto gorivo.

Najglasniji protivnik pravljenja nove rakete “satana” je konstruktor Solomonov koji je autor “topolja”, “jarsa” i morske rakete “bulava”. Solomonov tvrdi da je projektovanje nove rakete “satana” nepotrebno bacanje para jer je raketama na tečno gorivo “prošao vek”. Konstruktor Solomonov uporno ponavlja da je bolje da se novac investira u sasvim nove tehnologije i rakete.

Sa druge strane, generali objašnjavaju zašto im je potreban “satanin sin”.

"Ako Amerikanci razmeste svoje udarne ešalone presretača, mi moramo imati dovoljno svojih raketa. Zato je neophodno da se napravi i naslednik “satane”, sa deset bojevih glava. To su rakete koje su na startu teške sto tona i imaju prednost u odnosu na one sa čvrstim gorivom jer mogu da nose znatno više bojevih glava. Raketa naslednik “satane” imaće veći domet što je vrlo važno. Upravo te rakete bi mogle da budu nosači izuzetno preciznog ruskog oružja globalnog dometa", objašnjava komandant ruskih raketnih jedinica general Sergej Karakajev.

Paralelno s tim, već 2013. Rusija će ispitati prototip nove mobilne rakete. U Moskvi ne skrivaju da rade na novoj raketnoj tehnici a opet se razgovara i o stvaranju “raketnog voza” koji je imao Sovjetski Savez.

Ako je verovati Juriju Solomonovu, glavnom konstruktoru Moskovskog instituta toplotne tehnike, po razradi strateškog raketnog oružja Rusija beži ostalim zemljama 10 do 15 godina. Govoreći ove godine u Savetu Federacije RF Solomonov je objašnjavao da ne treba strahovati od američkih presretača i raketnog kišobrana.

"Ako ruski naučno-proizvodni instituti budu dobijali na vreme i dovoljno državnog novca naše rakete će biti sposobne da zaobiđu i izbuše svaku protivničku odbranu", kazao je Solomonov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 318 idi na stranu