Dežer: Platforma mora da se doradi

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da u platformi ima dobrih elemenata, ali i delova koji zahtevaju dorade kako bi bili prihvatljivi za obe strane.

Izvor: B92

Petak, 21.12.2012.

22:26

Default images

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako sam razumeo, podelio je sa ambasadorima radnu verziju platforme za Kosovo. Čekamo da vidimo konačan dokument i tada ćemo izneti svoje komentare," kazao je Dežer u intervjuu "Novostima".

"U onome što smo videli postoje neki dobri elementi, koji daju šansu da se krene napred u dijalogu. Međutim, postoje i delovi koji zahtevaju još ”fine” dorade, kako bi bili prihvatljivi za sve strane u procesu," ocenio je on.

Na pitanje zašto je za EU menjanje granica na Balkanu neprihvatljivo i zašto se protivi podeli Kosova, Dežer je rekao:

"Za EU je važna stabilnosti u regionu zapadnog Balkana i sve što stvara tenzije i nestabilnost treba izbegavati. Povlačenje granica duž etničkih linija nije u skladu sa evropskim vrednostima, i u suprotnosti je sa težnjama da se uspostavi sloboda kretanja i obezbedi poštovanje prava manjina."

Dežer je u intervjuu koji je dao za "Večernje novosti" pričao o tome kakva su očekivanja u EU od Srbije, osvrnuo se na integrisano upravljanje prelazima, ali i na problem lažnih azilanata. Ceo tekst možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: