Predloženi članovi Odbora Agencije

U Skupštinu stigli predlozi za izbor novih članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije umesto onih kojima četvorogodišnji mandat ističe 18. marta 2013.

Izvor: Beta

Petak, 21.12.2012.

12:04

Default images

Udruženje novinara Srbije (UNS) predložilo je za članicu Odbora Agencije svoju predsednicu Ljiljanu Smaijlović.

Zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predložili su Branka Lubardu za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Lubarda je i sada član Odbora.

Član Odbora iz reda novinara bira se na predlog svih novinarskih udruženja u Srbiji, putem zajedničkog dogovora. Po zakonu, jedan član Odbora može najviše dva puta da bude biran na istu funkciju.

UNS je u svom predlogu naveo da je povodom zahteva Ministartsva pravde i državne uprave, a na osnovu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predložio Ljiljanu Smajlović kao kandidata za novog člana Odbora te agencije.

Članica Uprave Udruženja novinara Srbije Dragana Čabarkapa zatražila je od svog udruženja da saopšti ko je, kada, i u čije ime predložio Ljiljanu Smajlović za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

"Kao član uprave UNS-a postavljam pitanje ko je predložio Ljiljanu Smajlović", navela je Čabarkapa u saopštenju za javnost.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ima devet članova koje bira parlament na četiri godine. Ovlašćeni predlagači su Administrativni odbor Skupštine Srbije, predsednik Republike, Vlada Srbije, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, zaštitnik građana i poverenik, Socijalno ekonomski savet, Advokatska komora Srbije i novinarska udruženja.

Početkom decembra Savet Državne revizorske institucije predložio je Evicu Petrović za novog člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Evica Petrović je bila članica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije od kraja 2008. ali je maja 2009. podnela ostavku kada je izabrana za dekana Ekonomskog fakulteta u Nišu.

U predlogu, koji je 3. decembra dostavljen Skupštini, navodi se da je Evici Petrović 30. septembra 2012. prestala funkcija dekana Ekonomskog fakulteta u Nišu i da je Savet DRI ponovo predložio za člana Odbora Agencije zaborbu protiv korupcije.

Istovremeno, DRI je tada povukla svoj raniji predlog da se za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabere Dragan Ivković.

Savet DRI je Ivkovića za člana Odbora te Agencije predložio 28. aprila 2011, a s obzirom da ga parlament od tada nije izabrao taj predlog je povučen i dostavljen je novi predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: