Karadžić nastavio odbranu

Nastavljajući odbranu pred sudom u Hagu bivši predsednik RS Radovan Karadžić je kroz iskaze svedoka odbrane opovrgavao optužbe za teror nad civilima u Sarajevu.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2012.

13:47

Default images

Svedok Dragan Šojić koji je bio zvaničnik srpske opštine Novo Sarajevo, izjavio je da "nikada nije čuo" da je Srpska demokratska stranka, čiji je istaknuti član bio, imala nameru da progoni građane muslimanske i hrvatske nacionalnosti.

Po Šojićevim rečima, krizni štabovi SDS u srpskim opštinama bili su formirani zbog priprema Muslimana i Hrvata za rat, a njihov cilj je bilo održavanje normalnog života u uslovima neposredne ratne opasnosti.

Opštinska ratna predsedništva, kako je rekao, nisu imala nameru da "proganjaju ili unište" nerspske zajednice.

Svedok je potvrdio da je, početkom rata, "u haosu" na Grbavici bilo "pljačke i ubijanja", ali da su vlasti to uspele da suzbiju.

Kazao je i da je čuo za Veselina Vlahovića zvanog Batko koji je "predstavljao podjednaku opasnost za sve stanovnike Grbavice, bez obzira na nacionalnost" i da je "s olakšanjem" primio vest da Vlahović "treba da bude uhapšen i procesuiran".

"Ubrzo je nestao i ne znam šta je bilo s njim posle", rekao je Šojić.

Zbog zločina nad nesrpskim civilima na Grbavici, Vlahoviću se sudi pred Državnim sudom u Sarajevu, nakon hapšenja u Španiji.

Šojić koji je od juna 1992. do decembra 1993. bio u četi pod komandom Slavka Aleksića - koga je opisao kao "osobu izuzetnih ljudskih, a pre svega vojnih kvaliteta" - na sarajevskom Jevrejskom groblju, negirao je da je to bila jedinica Srpskog četničkog pokreta. Jedino po čemu je ta četa bila izuzetna, po rečima svedoka, bilo je to što je odbranila svoje položaje tokom rata.

U unakrsnim ispitivanju, tužiteljka Katrina Gustafson pitala je svedoka zar duga kosa i brada koje je Aleksić nosio, kao i titula "vojvode" koju je isticao, nisu karakteristične za četnike, na šta je Šojić odgovorio da je Aleksić "naprotiv, imao prosvećeno lice" i "u nekim momentima više ličio na Mojsija".

Kazao je i da "nikada nije čuo" da Aleksić sebe naziva "vojvodom", a pri tom iskazu je ostao i nakon što mu je tužiteljka pokazala dokument na kojem se Aleksić tako potpisao.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke, Šojić je opovrgavao da su srpski krizni štabovi bili formirani već u decembru 1991. u skladu sa uputstvom vrha SDS, zvanim "varijanta A i B" o preuzimanju vlasti u opštinama sa srpskom većinom, ali i tamo gde su Srbi manjima. Svedok je rekao da to uputstvo nikada nije video.

Posle Šojića, u Karadžićevu odbranu svedočio je pukovnik Mihajlo Vujasin koji je bio zamenik komandanta Rajlovačke brigade VRS, a zatim načelnik Inženjerije u Komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS.

Vujasin je ponovio iskaz drugih oficira SRK koji su svedočili pre njega. Izjavio je da cilj Korpusa nije bio da "udje u Sarajevo", nego da odbrani srpske teritorije i stanovništvo i spreči proboj Armije BiH iz grada.

Odbrambena dejstva i vatru kojom je SRK uzvraćao na napade iz Sarajeva, svedok "nije smatrao sistematskim i raširenim napadima na civilno stanovništvo", kako tvrdi optužba. Srpska vojska oko Sarajeva, takođe, nikada nije imala nameru da teroriše i ubija civile, reako je on.

Naprotiv, tvrdio je Vujasin, SRK je po strogim naređenjima vatru otvarao samo na neprijateljske položaje, kako bi se izbegle civilne žrtve. Kako je izjavio, nikada nije znao da je zadatak snajperista bio da gadjaju civile i nikada nije dobio, niti izdao takvu naredbu.

Tvrdio je da su, međutim, muslimanski snajperisti iz grada stalno gađali civile na srpskoj teritoriji i mnoge ubili. Svedok je kazao i da je SRK omogućavao isporuke humanitarne pomoći, gasa, vode i struje civilima u Sarajevu, po izričitoj Karadžićevoj naredbi.

Vujasina će sutra unakrsno ispitivati tužioci. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: