"Srbija je homofobna zemlja"

Beograd -- U Srbiji postoji visok stepen homofobije, što potvrđuje podatak da dve trećine građana ne želi da se druži sa LGBT osobama, kaže Dušan Ignjatović.

Izvor: Beta
Podeli

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava je, na otvaranju seminara posvećenog borbi protiv diskriminacije homoseksualaca, rekao da je pravni okvir u Srbiji koji se odnosi na ljudska prava dobar i da se radi antidiskriminaciona strategija u kojoj će biti planirana primena sistemskih mera.

"Srbija je u januaru 2012. godine pristupila projektu Saveta Evrope za sprečavanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog
identiteta", kazao je Ignjatović i dodao da je pristupanje projektu bila "potreba, ali i odgovoran potez".

On je naveo da izveštaji Beogradskog centra za ljudska prava i Gej strejt alijanse kontinuirano ukazuju na prisustvo homofobije u društvu i kao primer naveo to da bi polovini populacije smetalo da im LGBT osobe stanuju u susedstvu.

"Svedoci smo raznih stvari - od podsmešljivih komentara do govora mržnje i otvorenih pretnji napadima", rekao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, 60 odsto građana se protivi tome da homoseksualac ili lezbijka budu na rukovodećem mestu u državi, dve trećine građana se ne bi družilo s nekom LGBT osobom, a tri četvrtine je protiv toga da vaspitači dece budu osobe druge seksualne orijentacije.

On je dodao da se Srbija po tome ne razlikuje mnogo od zemalja u okruženju, a da se takvo stanje često opravdava tradicionalnim i kulturnim vrednostima, nesklonošću da se prihvati nešto novo i konzervativnim stavovima.

Ignjatović je rekao da je potrebno smanjiti jaz između populacije i LGBT osoba, što će, kako je ocenio, verovatno biti dugotrajan proces, ali da se mora težiti ravnopravnosti svih.

Direktorka Direktorata za ljudska prava i nediskiminaciju Saveta Evrope Marija Očoa Lido podsetila je da Evropska konvencija za ljudska prava zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije i da je borba protiv diskriminacije i netolerancije jedan od najvažnijih zadataka Saveta Evrope.

Ona je ocenila da je današnji skup pozitivan signal za Srbiju i pozdravila je pristupanje Srbije projektu Saveta Evrope za borbu protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Skup u Palati federacije predstavlja inicijalni skup u okviru tog projekta Saveta Evrope usmerenog na poboljšanje položaja LGBT osoba.

Marija Očoa Lido je ukazala na preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope o merama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta iz 2010. godine kao ključni pravni instrument kojim su obuhvaćeni različiti aspekti prava LGBT osoba - od zdravstva, do pitanja azila.

Šefica Odseka za LGBT pitanja u Savetu Evrope Anakjara Čeri ocenila je da sve zemlje članice Saveta Evrope moraju na ovaj ili onaj način da se pozabave pitanjem položaja LGBT osoba, bez obzira na različite zakone i prakse i stavove stanovništva. Ona je rekla da je cilj projekta da podrži napore na unapređenju položaja LGBT osoba, navodeći da u projektu učestvuje šest zemalja - Albanija, Italija, Letonija, Crna Gora, Poljska i Srbija.

Predstavnica Saveta Evrope Karina Forsit Lot rekla je da će se u okviru projekta razmotriti šta je potrebno da se uradi na unapređenju položaja LGBT osoba s različitim relevantnim akterima - od vlasti, do nevladinog sektora, i da će biti pripremljen opšti akcioni plan. Savet Evrope će, prema njenim rečima, ponuditi stručno znanje, pomoć i obuku, kao i finansijsku podršku za aktivnosti poput podizanja svesti.

U okviru projekta biće organizovane obuke u različitim oblastima, od medija, obrazovanja i zdravstva, do policije. Seminar "Borba protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta" organizovala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Savetom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu