Šta piše u prijavi protiv Miškovića

Beograd -- Miljko Radisavljević pročitao novinarima navode iz krivične prijave protiv Miškovića, po kojima se tereti da je nezakonito stekao višemilionsku dobit.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije, Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković, u perodu od 2005. pa do kraja 2010. kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve, neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu oko 30 miliona evra.

Radisavljević je precizirao da su od zajedničkog posla osumnjičeni zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Prema rečima tužioca, u krivičnoj prijavi se navodi da su zajednički posao Mišković i Đurašković započeli tokom 2005. godine kupovinom PZP Beograd za 23 miliona evra, koje je platila kompanija "Hemslejd" Miroslava Miškovića.

TV B92 večeras u 19 časova emituje specijalnu emisiju o privođenju Miroslava Miškovića.

Gosti Jugoslava Ćosića biće Milorad Veljović, direktor policije, Nikola Selaković, ministar pravde, novinarka Ruža Ćirković i advokat Miroslava Miškovića. Ekskluzivno za B92 govori Milka Forcan, nekadašnja saradnica Miroslava Miškovića.

Kasnije, 2006. godine je u vlasništvo PZP Niš ušla ofšor kompanija "Mera invest" sa Holandskih Antila, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, koja je uložila u dokapitalizaciju PZP Niš devet miliona evra i time stekla oko 48 odsto akcija tog preduzeća.

Novac koji je uplatila ofšor kompanija iskorišćen je za vraćanje kredita "Hemslejdu" i tako praktično ostao u kompanijama pod kontrolom porodice Mišković.

Pri izlasku Miškovića iz posla s putarskim preduzećima 2008. godine, pre ugovorenog roka vraćen je kredit "Hemslejdu" pozajmicama i to od preduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita.

Potom je "Mera invest" prodala akcije PZP Niš Nibens korporaciji, čiji je jedini vlasnik Milo Đurašković, a prethodno je gotovo tri puta uvećana njihova vrednost, objasnio je tužilac. To je učinjeno, kako je rekao Radisavljević, unapred dogovorenom prodajom na berzi samo 37 akcija PZP Niš vrednih 325.000 dinara.

Te akcije prodao je Milo Đurašković, a kupio Zoran Kaitović, što je poslužilo da se na osnovu zanemarljive trgovine po broju akcija i njihovoj vrednosti na zahtev "Delta brokera" izvrši procena pojedinačne vrednosti akcija na 110 evra, rekao je tužilac.

Prodajom akcija PZP NIš po ovako neosnovano uvećanoj vrednosti, kompanija "Mera invest" je ostvarila prihod od 25 miliona evra i stekla poslovnu zgradu u Takovskoj broj 6, korisne površine od preko 3.500 kvadratnih metara, rekao je Radisavljević. Ukupna zarada firme "Mera invest" i Marka Miškovića iz tog posla iznosi 1.545.000.000 dinara.

Tužilac je dodao da je korporacija Nibens za kupovinu akcija sredstva obezbedila kreditom od 25 miliona evra, za čiju su otplatu solidarno jemčila putarska preduzeća koja su sada u stečaju ili za koje su raskinuti ugovori o privatizaciji.

Radisavljević je napomenuo da će danas početi saslušanje svih osumnjičenih koje je Uprava kriminalištičke policije jutros privela u Tužilastvo za organizovani kriminal.

On je dodao da je ova akcija nastavak postupka koji je započeo pre više od godinu i po dana istragom o privatizaciji kruševačke fabrike FAM koja je u vlasništvu Nibens grupe.

Uporedo i finansijska istraga

Prema rečima Radisavljevića, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenuće, uporedo s krivičnim postupkom, i finansijsku istragu protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i ostalih uhapšenih zbog mahinacija s putarskim preduzećima kako bi se utvrdilo poreklo njihove imovine.

"Kao i u svim postupcima koji se vode pred ovim tužilaštvom, pokušaćemo da i u ovom predmetu sprovedemo ozbiljnu finansijsku istragu i utvrdimo pre svega da li bilo ko od osumnjičenih poseduje imovinu proisteklu iz krivičnog dela", rekao je Radisavljević.

On je napomenuo da je reč o "vrlo velikom sistemu" i da će to biti kompleksna finansijska istraga koja će verovatno trajati dosta dugo. Odgovarajući na pitanje novinara da li će tužilaštvo imati snage da se izbori sa ovim predmetom, s obzirom na to da je u pitanju hapšenje najvećih tajkuna u zemlji, Radisavljević je rekao da "snaga tužilaštva i u ovom i u svakom drugom postupku zavisi pre svega od argumenata i snage dokaza kojima raspolaže".

Prema njegovim rečima, Uprava kriminalističke policije je uložila ogroman napor i u relativno kratkom roku prikupila obilje dokumenata i građe koja će tužilaštvu pomoći u daljem vođenju krivičnog postupka.

"Nadam se da ćemo moći da dokažemo osnovnu tezu da se iza posla s putarskim preduzećima krije brutalno izvlačenje novca i kapitala - isisavanje imovine iz preduzeća koja su bila u procesu privatizacije i sticanje neosnovane imovinske koristi od strane osoba koje su uključene u postupak privatizacije i rad u tim preduzećima", istakao je tužilac.

On je napomenuo da, prema do sada prikupljenim informacijama i podacima, novac koji je plasiran u PZP Niš potiče navodno od prodaje Delta banke.

"Policija i tužiaštvo proveravaju te podatke i pokušaćemo da utvrdimo da li su pare uložene u PZP Niš i kasnije u PZP Beograd zaista od Delta banke ili postoje neki drugi izvori za koje za sada ne možemo da tvrdimo da li je to prljav novac ili regularno zarađen", naveo je Radisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu