Vojvodina: Nova žrtva smrzavanja

Sneg blokirao Vojvodinu. Vanredno stanje u Zrenjaninu, Žitištu i Sečnju. Odblokirana vozila kod Bačke Topole. Nova žrtva hladnoće. Hitna sednica Vlade Vojvodine

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 09.12.2012.

10:29

Default images

Do sada evakuisana 661 osoba, među kojima je bilo 30 dece.

Sneg i hladno vreme odneli su još jednu žrtvu u Srbiji - u selu Ravni Topolovac preminuo je Borislav Vejinović. Komandant Štaba za vanredne situacije u opštini Žitište Dušan Milićev rekao je da je Vejinović jutros pronađen mrtav u dvorištu susedove kuće, gde je, kako se pretpostavlja, sinoć pao.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je za B92 da su posledice snežnih padavina najteže u Vojvodini na lokalnim, regionalnim putevima i autoputu.

On je rekao i da je do sada evakuisana 661 osoba, među kojima je bilo 30 dece. "Najteža situacija u protekla 24 sata je bila u Vojvodini, pa čak i na autoputu Subotica-Beograd je bilo višesatnih zastoja. Izdvojio bih kolonu dugu 11 kilometara na autoputu Subotica-Beograd od sinoć od 19 sati do danas", rekao je Marić.

Vlada Vojvodine apelovala je na sve nadležne institucije i službe, lokalne samouprave i zadruge, da aktiviraju celokupnu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi smetnje i problemi nastali zbog velikih snežnih nanosa, bili otklonjeni što brže.

Posle Zrenjanina i Žitišta, vanredna situacija proglašna je i u Sečnju. Odlučeno je da osnovne i srednje škole neće raditi u ponedeljak, jer je desetak sela u sečanjskoj opštini odsečeno je od glavnih puteva. Angažovana je i dodatna mehanizacija od privrednika koji je poseduju. Pošto je ova opština naseljena pretežno staračkim domaćinstvima, apeluje se na stanovništvo ukoliko je u mogućnosti da pomogne u čišćenju snega.

Od nadležnih institucija će biti zatraženo da ubuduće tokom nepovoljnih vremenskih prilika teretni saobraćaj na teritoriji Pokrajine bude obustavljan, navodi se u saopštenju sa vanredne sednice vlade. Dodaje se da su uvedena 24-časovna dežurstva u pokrajinskoj vladi.

U kabinetu predsednika pokrajinske vlade zaposleni su raspoređeni u celodnevna dežurstva i aktiviran je broj telefona 021 422 368 za pomoć građanima u rešavanju problema, navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu, spasioci Varogasne brigade MUP Srbije probili su ogradu autoputa na četiri mesta kako bi zaglavljena vozilia u koloni dužoj od 11 kilometara, koja su se kretala ka Novom Sadu, prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad u Suboticu.

Sva putnička vozila odblokirana su na autoputu kod Bačke Topole i, od juče popodne zavejani, putnici su krenuli ka svojim odredištima, rečeno je Tanjugu u lokalnoj policiji.
Foto: Beta
Združenim snagama vatrogasaca, policije, vojske i putara "Voj puta" iz Subotice, svi automobili koji su od juče u 15 časova, kada je teretno vozilo bugarske registracije preprečilo put u nameri da pretekne vozilo za čišćenje snega, bili blokirani u koloni sada su na puta ka odredištima.

Problem su još kamioni koji su uklonjeni na kraj puta, koji se teškom mehanizacijom oslobađaju iz snežnih nanosa. Prema procenama policije, taj posao bi mogao da bude obavljen u narednim satima, nakon čega će uslediti čišenje kolovoza, pa bi do večeri autoput na toj deonici mogao biti očišćen za saobraćaj.

Zbog snežnog nevremena u Žabalj ne može ni da se uđe, ni da se izađe, a ima povređenih, piše "Alo".

"Usled pogoršanja situacije u 1 čas posle ponoći glavni koordinator Jova Bavarčić je aktivirao timove Štaba za vanredne situacije kao i policiju vatrogasne službu i Dom zdravlja u cilju izvlačenja i pomoći zavejanim i zaglavljenim autobusima i vozilima na putevima, Novi Sad - Zrenjanin Žabalj - Gospođinci Žabalj - Čurug. Kod mosta na Tisi gde su iskliznula dva autobusa i više vozila organizovano je zbrinjavanje oko 60 putnika u restoranu Debeli lad. Sa ostalih lokacija zbrinjavanje i pomoć za 40 putnika je organizovano u kafiću "Lol" u Žablju , javio je ovom listu jedan čitalac-reporter.

U akciji učestvuje sedam traktora, kao i sva službena vozila Opštine Žabalj. U toku je obilazak puteva i pomoć u izvlačenju i zbrinjavanju ostalih vozila na teritoriji cele opštine.
Foto: Beta
Gradski štab za vanredne situacije u Subotici saopštio je da je put za Sombor potpuno odsečen zbog smetova visine do šest metara, kao i da su na putu Đurđin-Žednik zaglavljena dva autobusa, a kod Bikova blokirana dva šlepera.

Glavni putni pravci u Subotici su raščišćeni, dok su pojedini putevi prema prigradskim naseljima bili neprohodni do danas prepodne, saopšteno je iz štaba.

"Smetovi prema prigradskim naseljima, od kojih su prema Ljutovu, Čantaviru, Bajmoku bili po 3-4 metra, su probijeni. Probijen je i put Đurđin - Žednik gde su u snegu zaglavljena dva autobusa Subotica transa. Dva šlepera kod Bikova su blokirani, na putu prema Oromu i Senti. Put za Sombor je potpuno odsečen jer su smetovi do šest metara", navodi se u saopštenju.

Kako su Radioteleviziji Vojvodine javili građani, kolona vozila duga nekoliko kilometara stvorena je kod Sente, na putu koji se nalazi kilometar od autoputa Subotica - Beograd. Zastoj na tom saobraćajnom pravcu traje od 19 sati, a u koloni zavejanih vozila ima dece i bolesnih. U vozilima nestaje goriva, a putnici nemaju hrane ni vode. Sedamdeset dvoje putnika, mahom državljana Srbije, koji su rano sinoć krenuli iz Temišvara ka Novom Sadu, već 12 sati čekaju na izbavljenje nakon što su ostali zavejani u blizini Novog Bečeja, javlja "Alo".

Situacija kritična, jer među putnicima ima i dece i starijih lica, a vatrogasne ekipe su već dva puta pokušale da putnike izvuku na sigurno.

Sneg je u Novom Sadu prestao da pada jutros oko 10 sati. Sneg, koji je bio praćen jakim vetrom, padao 30 sati, a gradonačelnik Miloš Vučević pozvao je građane i privatna preduzeća da se pridruže gradskim službama i pomognu u čišćenju snega.

Vučević je u saopštenju naveo da radnici komunalnih preduzeća od juče neprekidno pokušavaju da raščiste grad.

"Potpuno smo odsečeni od sveta. Plašimo se da nam ne nestane struje, što je ovde prilično čest slučaj, jer su u pitanju nadzemni strujni vodovi", ispričao je Beti stanovnik naselja Čardak kod Sremske Kamenice.

Jedna Novosađanka krenula je juče oko 17 sati autobusom na put za Kulu, a na odredište je stigla u četiri sata ujutro. Reč je o razdaljini manjoj od 60 kilometara, koja se po suvom vremenu pređe za manje od sat vremena, a za koju je autobusu sinoć trebalo punih 11 sati.

"Prvo smo ostali blokirani kod Srbobrana, jer je na putu bio smet visok najmanje jedan metar. Došla su vozila zimskih službi i nakon nekoliko sati čekanja uspeli su da nas odblokiraju. Tek onda sam se u stvari uplašila, jer kada smo krenuli, shvatili smo da vozimo po putu koji se u stvari uopšte ne vidi. Svuda okolo je bila bela pustinja, bili smo jedino vozilo koje se kreće putem", ispričala je ona agenciji Beta.
Foto: Tanjug
Dodala je da je srećna okolnost bilo to što je autobus imao dovoljno goriva, pa je grejanje bilo neprestano uključeno.

"A onda smo nekoliko kilometara pre Vrbasa ponovo stali. Ovaj put se ispred nas isprečio šleper. Stajali smo satima i satima, izgubila sam pojam o vremenu a i svaku nadu da ćemo se ikada izvući odatle.

Mehanizacija zimskih službi bila je uporna i uspela je da nam napravi mesta za prolaz. Potom je sve vreme ispred nas išao kamion-grtalica koji je čistio sneg i smetove sa puta", kazala je ona.

Dvojica vozača jedne privatne novosadske firme krenuli su juče ujutro na put iz Nemačke ka Novom Sadu.

"Uspeli smo da pređemo celu Evropu, ali kada smo ušli u Srbiju, na auto-putu kod Feketića, sačekala nas je kolona ogromne dužine. Srećom, desilo se da smo stali veoma blizu benzinske pumpe pa smo imali gde da se sklonimo", ispričao je jedan od njih agenciji Beta.

Oni sinoć od ponoći još uvek stoje u koloni koja je dugačka više od deset kilometara, a posvedočili su da u koloni ima i vozila u kojima su mala deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: