Optužen Srbin zbog paljenja Ćilipa

Zagreb -- Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv državljanina Srbije zbog naređenja oktobra 1991. da se spale Ćilipi kod Dubrovnika.

Izvor: Beta
Podeli

Iako tužilaštvo nije na svojoj internet stranici navelo ime i prezime optuženog, hrvatski mediji pišu da je reč o Srboljubu Zdravkoviću.

Ta optužnica zbog ratnog zločina protiv civila podignuta je pred sudom u Splitu.

Optuženi državljanin Srbije tereti se da je od 5. do 7. oktobra 1991. u činu majora i kao zapovednik 3. motorizovanog bataljona 5. motorizovane brigade JNA, pošto je njegova jedinica okupirala Ćilipe, naredio paljenje Ćilipa. Izgorelo je 90 porodičnih kuća, privrednih i drugih javnih objekata.
Portal "Dalmacija njuz" (news) objavio je da je Zdravković u dokumentarnoj seriji crnogorske televizije snimljen kako se hvali zauzimanjem Cavtata i Ćilipa, i da se na jednom snimku jasno čuje da kaže kako je on "to sve spalio" jer se iz Ćilipa pucalo na njegove vojnike.

Tužilaštvo je objavilo i pregled postupaka koji su se vodili ili se vode u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, kao i pred Tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina na području Dubrovnika.

Navodi se da su u Hagu osuđeni admiral Miodrag Jokić i njegov komandant Pavle Strugar. Za napad na Dubrovnik u Hagu je bio optužen i pokojni predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, dok je predmet protiv kapetana JNA Vladimira Kovačevića zvanog Rambo, ustupljen Srbiji.

U Crnoj Gori se vodio postupak protiv šestorice za ratne zločine u logoru Morinj kod Kotora.

U Hrvatskoj su dve osobe pravosnažno osuđene, dok je 2008. podignuta optužnica protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, a godinu dana kasnije i protiv desetorice visokih oficira bivše JNA. Optužen je i ratni komandant hercegovačkog korupsa Vojske RS Radovan Grubač.

strana 1 od 110 idi na stranu