Ostaje li Mesarovićeva na čelu VKS?

Počela sednica Ustavnog suda na kojoj se odlučuje da se izbor Nate Mesarović na mesto predsednice Vrhovnog kasacionog suda proglasi neustavnim.

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 06.12.2012.

07:41

Default images

Kako javlja Blic, sednici prisustvuje 13 od ukupno 15 sudija tog suda

List navodi da će se o članu 102, stav 5 Zakona o sudijama odlučivati većinom glasova sudija Ustavnog suda, kao i da je raspoloženje među njima takvo da se prihvati predlog predsednika suda Dragiše Slijepčevića.

Podsetimo, na predlog predsednika Ustavnog suda sudije danas glasaju o 102. članu, stavu 5 Zakona o sudijama, po kom je Mesarovićeva izabrana na funkciju predsednice Vrhovnog kasacionog suda, tj. odlučuju o tome da li će taj stav i član zakona, pa samim tim i izbor Mesarevićeve, proglasiti neustavnim.

Kako je ranije najavljeno, Ustavni sud neće propisati koje su posledice odluke da se proglasi neustavnim taj član Zakona o izboru sudija, ali će na osnovu nje biti pokrenut postupak za razrešenje Mesarovićeve s funkcije predsednice VKS, o čemu će na kraju odlučivati većina u Skupštini Srbije.

"Blic" piše i da je Ustavni sud pokrenuo taj postupak, jer je Srpska napredna stranka podnela inicijativu za ocenu ustavnosti spornog člana Zakona o izboru sudija.

Predsednika VKS bira Skupština, a propisano je da jedan od uslova za izbor bude i pribavljanje mišljenja na opštoj sednici tog suda, koju čine sve njegove sudije.

Prema pisanju "Blica", oni koji osporavaju izbor Mesarovićeve tvrde da je nju izabrala Skupština 30. novembra 2009, kada VKS još nije bio formiran.

Kao i svi ostali sudovi u novoj mreži, Vrhovni kasacioni sud je počeo rad 1. januara 2010, a do tada je postojao Vrhovni sud Srbije. Ova obrazloženja postoje i u predlogu sudije Slijepčevića, koji je izvestilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: