EU: Probna primena IBM 10. decembra

Ketrin Ešton je saopštila da je sa Ivicom Dačićem i Hašijem Tačijem dogovoreno da probna primena sporazuma o prelazima na dva prelaza počne od 10. decembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.12.2012.

07:16

Default images

Visoka predstavnica EU je potvrdila i da će još dva prelaza biti otvorena do kraja godine.

Premijeri Srbije i Kosova su se saglasili da svaki naimenuje oficira za vezu i da će, u okviru posredničke uloge, delegacija EU u Beogradu i Prištini obezbediti radne prostorije za njih. EU je zadovoljna, ali je rano govoriti o datumu za Srbiju, kaže Vensan Dežer.

Tači je potvrdio da je već oformio multietničku specijalnu policijsku jedinicu u Kosovskoj policiji čiji će zadatak biti zaštita verske i kulturne baštine, navedeno je u saopštenju Eštonove. Obe strane su se saglasile da pronađu način kako bi bio osiguran transparentan protok novca kao podrška srpskoj zajednici na Kosovu.

Nakon inicijalnih razgovora na tehničkom nivou, navedeno je u saopštenju, premijeri su se saglasili i o nastavku rada po pitanju energetike i telekomunikacija na nivou eksperata.

Takođe, dva premijera su se saglasila da pojačaju saradnju komisija za nestala lica.

"Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo 17. januara", navedeno je u saopštenju Eštonove.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, nakon radne večere koja je trajala četiri sata u Briselu, da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.

On je rekao da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja.

To, prema njegovim rečima, znači da za Srbe na severu Kosova neće biti potrebno da prikupljaju dokumenta i registarske tablice Kosova, kao i da neće biti naplaćivana carina.

Srbi sa severa Kosova uputili su u međuvremenu pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Dačiću pismo u kojem su zatražili da odbornicima i rukovodstvu tih opština hitno objasne šta je dogovoreno na pregovorima s Prištinom u Briselu.

Kosovski premijer Hašim Tači je posle razgovora kratko izjavio da je postignut dogovor o administrativnim prelazima i da će tamo biti srpski policajci, kosovski policajci i Euleksova policija.

Upitan da li smatra da će administrativni prelazi biti državna granica, odgovorio je potvrdno, a upitan hoće li biti tamo državnih obeležja, kazao je: "Ako Srbi ne postave obeležja, nećemo ni mi".

Dežer: Jedno je dogovor, a drugo primena sporazuma

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je EU zadovoljna trećom rundom dijaloga u Briselu i da očekuje sprovođenje postignutih dogovora, ali i da Beograd i Priština "narednih nedelja i meseci" postignu još sporazuma.

Osvrćući se na sinoćnji briselski susret premijera Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Dežer je novinarima u Beogradu rekao da je "postignuto dosta dogovora, ali treba videti kako će ti dogovori biti sprovedeni u praksi, jer od toga zavisi napredak Srbije u EU".

"Eštonova će podneti izveštaj ministrima spoljnih poslova zemalja EU i oni će doneti odluku o sledećem koraku u procesu evrointegracija Srbije... Ovo je ohrabrujući signal. Narednih nedelja i meseci očekujemo još sporazuma", kazao je Dežer.

On je podsetio da je "jedna stvar postizanje dogovora, a druga njihovo sprovođenje, koje će takođe biti procenjivano".

Upitan da li je to dovoljno za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Dežer je rekao da je rano govoriti o tom pitanju.

"Sada će Ketrin Ešton izvestiti ministre spoljnih poslova i oni će na osnovu toga doneti zaključke o tome koji će sledeći koraci biti preduzeti u procesu. Sada ministri odlučuju šta će biti sledeći koraci", rekao je Dežer.

Dežer je izrazio očekivanje da će biti postignuto još sporazuma u dijalogu i da će Srbija dalje napredovati ka Evropi.

"Mislim da treba da čekamo do 10. decembra, kada se ministri sastanu i oni će doneti odluku", rekao je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: