Dačić:Četiri prelaza do Nove godine

U Briselu završen treći sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje visoke predstavnice Ketrin Ešton. Do Nove godine biće puštena u rad četiri prelaza, kaže Dačić.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

19:46

Default images

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle trojnog sastanka da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.

Dačić je, posle radne večere koja je trajala četiri sata, izjavio da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Brnjak, neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja. To, prema njegovim rečima, znači da za Srbe na severu Kosova neće biti potrebno da prikupljaju dokumenta i registarske tablice Kosova, kao i da neće biti naplaćivana carina.

"To je bio uslov Vlade Srbije da bi se započela primena tog sporazuma i to je ovoga puta i dogovoreno", rekao je Dačić.

Premijer je precizirao da će dva prelaza biti završena i otvorena do 10. decembra, a druga dva do kraja meseca.

Na taj način je, kazao je Dačić, odbačen zahtev prištinske strane da Srbi koriste kosovske tablice, koje ne mogu da dobiju bez uzimanja kosovskog državljanstva.

Prema njegovim rečima, Srbija će suspendovati dogovor "ako bi se desilo da večeras dogovoren režim na terenu, na administrativnim prelaza bude narušen".

Garant za sprovođenje dogovora, rekao je Dačić, jeste prisustvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Posle sastanka Dačić je rekao i da je sporazum o upravljanju prelazima statusno neutralan, a da izjave Hašima Tačija da je reč o državnoj granici ne doprinose napretku dijaloga. Dačić je naglasio da je i Ketrin Ešton pozvala na uzdržanost u izjavama.

Predsednik vlade pozvao je Srbe sa Kosova da imaju poverenja u državu i dodao da aktuelna vlada mora da sprovodi sporazume koje je postigla prethodna vlada iako ti sporazumi "nisu napravljeni u interesu našeg naroda, ali mi smo sada između čekića i nakovnja, jer ako to ne bismo sproveli, onda na putu ka članstvu u EU ne bismo otišli dalje od statusa kandidata". Dačić je rekao da je sa Tačijem dogovoreno da Beograd i Priština razmene oficire za vezu koji će sedeti u misijama EU i učestvovati u sprovođenju postignutih dogovora. Ipak, Dačić naglašava da nije reč o diplomatama niti o ljudima koji bi imali status i tretman ambasadora.

Dvojica premijera dogovorila su se i da kosovska policija formira posebnu jedinicu za zaštitu srpske kulturne baštine. Srbija se obavezala da omogući pun uvid u finansiranje Srba na Kosovu i njihovih insititucija.

Tehnički dijalog nastavlja se 10. januara, najavio je premijer Srbije Ivica Dačić i rekao da će tada radne grupe nastaviti da razgovaraju o pitanjima naplate carine i gde će ići prihodi.

Dačić je naglasio da je tokom večerašnjeg razgovora apsolutno stavio do znanja da se na Kosovu mora održati mir i da "nijedna strana ne sme tamo da naruši odnose među ljudima".

Uoči razgovora, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ponovio je da nikakva granica između Kosova i Srbije ne dolazi u obzir. Premijer Dačić je rekao da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo.

"Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasti može? Mi oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u realnosti", poručio je ranije premijer.

Prema njegovim rečima, u Vladu Srbije i njega lično niko ne treba da sumnja jer će se truditi da spase sve što se spasti može. "Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir. Je l' to moguće? Nije", rekao je Dačić.

Datum u decembru - preveliki optimizam

Kako je iz Brisela nešto ranije javila novinarka B92, ovom susretu pridaje se veliki značaj, po mnogima je ovo najznačajnija runda pregovora, jer se posle nje završava "medeni mesec" tj. ono vreme koje je ostavljeno pregovaračkim stranama da "ispitaju teren".

Nakon ove runde očekuju se konkretni rezultati, na prvom mestu sporovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, a s tim u vezi i da 10. decembra u novom režimu prorade prelazi Jarinje i Merdare.

U središtu EU može se čuti da je "preveliki optimizam" da već na sledećem zasedanju Evropskog saveta 14. decembra Srbiji može biti određen datum za početak pregovora.

U Briselu podsećaju da je ranije rečeno da će Evropska komisija, onog trenutka kada se u pregovorima Beograda i Prištine učine značajni koraci, napraviti izveštaj o tome. Izneto je miščjenje da se nije ništa značajno i veliko dogodilo u dijalogu dve strane da bi Evropska komisija predložila da se odredi datum.

Ono što se u Briselu očekuje, javlja naša novinarka, jeste da prelazi Jarinje i Merdare profunkcionišu, a da to ne bude jednokratna akcija zbog jednog datuma (zasedanja Evropskog saveta).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: