Miškovića saslušavali četiri sata

Saslušanje vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića u MUP-u završeno je oko 15 časova. Mišković nije davao izjave medijima.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2012.

00:26

Default images

Policiji i tužilaštvu odgovarao je na pitanja u vezi s poslovanjem njegovog preduzeća "Delreal", u svojstvu građanina, oko četiri sata. Došao je sam, bez advokata.

Međutim, kako B92 saznaje, Tužilaštvo mnogo više dokaza ima u njegovom poslovanju sa firmom “Nibens grupa” Mila Đuraškovića. Da je to poslovanje posebno zanimljivo potvrdio je za B92 i ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je rekao “da Delreal nije jedina tema, da ih ima još i da bi zanimljivo bilo da se ispita Nibens grupa”.

"Znate šta je sve pratilo Nibens grupu i koliko je tu povezanih lica, ali u svakom slučaju, građani će biti adekvatno i ažurno obavešteni o tome šta se bude radilo u budućnosti”, rekao je Selaković

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković stigao je u zgradu MUP-a SIV 1, tačno u 11 sati, za kada je saslušanje i zakazano.

Mišković je stigao u crnom BMW-u iz kog je ušao na zapadni ulaz Palate Srbija. Izašao je na isti ulaz.

Saslušanje Miškovića izazvalo je veliko medijsko interesovanje - više od 10 kamera i tridesetak novinara i foto-reportera je bilo ispred Palate Srbija.

Kako javljaju reporteri s mesta zbivanja, nedugo posle ulaska Miškovića, iz zgrade je izašla predsednica UO "Luke Beograd" i bivša potpredsednica "Delta holdinga" Ivana Veselinović. Ona je ušla u BMW kojim se dovezao Mišković i otišla.

Prema zakonu, saslušanje građanina može da traje najviše četiri sata, a ukoliko policija ili tužilaštvo za organizovani kriminal, po čijem je nalogu saslušan Mišković, budu smatrali neophodnim, mogu da zakažu novi razgovor.

U svakom slučaju, policija će napraviti službenu belešku i proslediti je Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje može da je odbaci, da je usvoji i naloži prikupljanje novih dokaza ili eventualno pokrene istragu.

Mišković je ispitan o poslovanju "Delreala" i korišćenju zemljišta u Bloku 53 uz auto-put Beograd-Zagreb.

Mediji prenose da je kompanija "Delta" 2001. godine potpisala ugovor o korišćenju zemljišta sa Građevinskom direkcijom za izgradnju.

Iduće godine "Delta" je raspisala oglas za partnera za upravljanje tim zemljištem. Na oglas se javio jedino "Delreal", za koji se kasnije ispostavilo da je, takođe, Miškovićeva firma. Ta firma je 2009. godine podnela zahtev da se zemljište konvertuje iz prava korišćenja u pravo svojine, prenose mediji.

Kompanija "Delta holding" saopštila je juče da nije vlasnik tog zemljišta, već da je zahtev za konverziju prava korišćenja u vlasništvo nad zemljištem podnet, ali da postupak nije završen.

Delta holding je saopštio da "nikada nije radio sa akciznom robom, poslove vezane za nacionalne prirodne i druge resurse, niti je radio sa javnim preduzećima".

U saopštenju se navodi i da vlasnik te kompanije, kao ni članovi njegove porodice, nikada nisu poslovali s inkriminisanim osobama. Današnje saslušanje je, kako je u Kažiprstu B92 rekao ministar pravde, samo prvo u nizu. "Pozvan je u svojstvu građanina na jedan informativan razgovor. Tu nema nikakvog pritvora i verovatno će biti pozvan i na neko drugo saslušanje, ako bude bilo potrebe", dodao je Nikola Selaković.

"Imamo jedan ozbiljan i strašan problem, a to je da se važne stvari za ovu zemlju prećutkuju, ili izobličavaju, ili zataškavaju. Mišković je za ovih 26- 27 godina i pozivao na saslušanje i saslušavao. Ovo je prvi put za tih 26-27 godina da njega neko poziva na saslušanje i da će biti saslušan, a to radi država Srbija", kazao je Selaković i objasnio da su mnoge teme ranije pokretane, a kasnije su "stavljene u fioku."
(Foto: B92)
U tom smislu, Selaković kaže da ne zna da li je slučaj Miškovića bio ranije pokrenut, ali ističe da ta tema ovaj put neće biti zataškana.

"Radi vaše informacije i informacije građana, Mišković će u 11 sati doći u zgradu SIV-a 1, sačekaće ga tamo predstavnici MUP-a, Tužilaštva za organizovani kriminal. On u svojstvu građanina ima pravo da bude zadržan 4 sata. Taj prvi razgovor će se svakako ticati 'Delreala'. To nije jedina tema. Ima dosta tema, a ono što bi bilo zanimljivo je i da se ispita 'Nibens grupa'", kazao je Selaković.

On je rekao i da će Miškoviću na saslušanju biti predočeno da ima još toga o čemu treba s njim da se razgovara, ako je spreman dobrovoljno da nastavi, "a ako ne, može se očekivati još neko saslušanje".

Na pitanje da li će tema razgovora s MIškovićem biti i privatizacija "C marketa". Selaković kaže da je moguće da će i to biti jedna od tema. "Ovo je samo prvo u nizu saslušanja. Ono što je potrebno da se istakne je da će se sve raditi u potpunosti sa zakonom, neće biti nezakonitog postupanja", rekao je ministar pravde.
Zbog ovog zemljišta saslušavaju danas Miškoviæa (Foto: B92)
Podsetimo, Delta holding je pre nekoliko dana objavio da je Mišković dobio poziv za saslušanje i da će se odazvati pozivu, ali nije naveo o čemu će davati iskaz.

Timovi Tužilaštva i policije proveravaju nekoliko spornih privatizacija, među kojima su i one u kojima su učestvovale firme čiji je Mišković vlasnik. Na tom spisku su Luka Beograd, C market, putarska preduzeća koja su preprodata Nibens grupi, a predmet istrage je i konverzija zemljišta na Novom Beogradu na kojem treba da gradi Miškovićeva firma Delreal.

U prethodnom periodu, kako je saopštio Delta holding, sprovedena su "duga i opširna istraživanja" rada te kompanije" i u potpunosti je odgovoreno na sva pitanja o njenom poslovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: