"Naši": Zabraniti antisrpske medije

Beograd -- Pokret "Naši" zatražio je od nadležnih organa da zabrane rad pojedinih medija u Srbiji, koje su nazvali "antisrpskim".

Izvor: B92, Beta
Podeli

Ovaj pokret traži zabranu zbog, kako su naveli, "opravdane sumnje da su finansirani prljavim novcem albanske i hrvatske mafije".

U saopštenju objavljenom na sajtu pokreta Naši traži se zabrana i ispitivanje vlasništva sledećih medija: B92, Blic, Danas, Peščanik, Vreme, Republika, Glas Amerike i Slobodna Evropa.

Ta organizacija je početkom novembra objavila sličan zahtev, tražeći zabranu jednog broja nevladinih organizacija, čiji je rad takođe okarakterisan kao "antisrpski".

Pred Ustavnim sudom Srbije odbačen je zahtev državnog tužioca da SNP Naši budu zabranjeni zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Ustavni sud je u odluci 14. novembra obrazložio da je meru zabrane te organizacije moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve
prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

NDNV: Vlast da se ogradi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da nije iznenađeno zahtevom organizacije SNP "Naši" da se ugase "antisrpski mediji", ali ukazuje na činjenicu da su u pitanju oni mediji koji imaju kakav-takav kritički otklon prema novoj vlasti u najnovijem "medijskom mraku" koji vlada Srbijom.

"SNP 'Naši' vraća retoriku iz devedesetih godina na scenu, međutim to je i logično, jer se politika devedesetih, malo modifikovana, i vratila u Srbiju. Opet se na meti nalaze mediji koji nisu pod kontrolom ultranacionalističkog mejnstrima, kao i nevladine organizacije. Opet se javljaju organizacije koje sprovode politiku umesto nekoga drugoga", navodi NDNV.

To udruženje traži od vlasti da se ograde od ovog zahteva SNP "Naših", a ukoliko se ne preduzmu mere u zaštitu slobode izražavanja i lične bezbednosti novinara i NVO aktivista, NDNV će smatrati da je i vlast saučesnik u"pogromu".

Društvo

strana 1 od 6557 idi na stranu