URS počeo transformisanje u stranku

Mlađan Dinkić na sednici Uprave URS najavio da će na proleće održati osnivačku skupštinu,čime će se upotpuniti najavljeni proces transformacije unije u stranku.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

09:44

Default images

Dinkić je, na sednici Uprave URS, na kojoj je počeo proces transformisanja tog pokreta u stranku, objasnio da je G17 plus odigrao svoju istorijsku ulogu, i da njegovi članovi i funkcioneri svu energiju sada moraju da ulože u stvaranje nove stranke.

Buduća stranka će, zbog velikog broja uglednih pojedinaca i malih stranaka koje je čine, zadržati organizacione specifičnosti, a dobar model je, prema njegovima rečima, orgnizacija Hrišćansko-demokratske unije u Nemačkoj.

"Moramo biti specifični i po tome što ćemo da uvažavamo svaku konstruktivnu kritiku, jer može se desiti da nešto zaboravimo ili previdimo", objasnio je Dinkić, dodavši da političari u Srbiji moraju naučiti da priznaju greške.

"Budala je onaj ko se plaši kritike. Pametan čovek može u prvom času biti pogođen kritikom, ali kad prenoći bolje je da prizna gresku nego da državu povede u ambis kako su radili neki lideri na našoj političkoj sceni", istakao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, vlada u kojoj je URS koalicioni partner funkcioniše bolje od bilo koje vlade u proteklih 12 godina, i to je razlog zbog kojeg se ne sme propustiti prilika da se preduzmu sveobuhvatni reformski koraci u društvu.

Članica predsedništva Ujedinjinih regiona Srbije Verica Kalanović poručila je da je URS spremna da kao jedinstvena partija preuzmu odgovornost za stvaranje jake Srbije u kojoj će biti jake sve opštine i gradovi.

Srbiji, koja je umorna od konstatovanja i analiza problema, treba novi korak i zato je potrebno da URS ubuduće funkcioniše kao jedinstvena partija, navela je Kalanović na sednici uprave URS-a na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda transformacija URS-a u jedinstvenu političku partiju. ''Spremni smo da preuzemmo odgovornost da kroz jedinstvenu partiju nastavimo da stvaramo jaku Srbiju u kojoj će sve opštine i gradovi biti jaki i u kojoj će se čuti njihov glas'', naglasila je Kalanović, koja je i ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Ona je navela da je u prvih 100 dana vlade mnogo toga što je URS obećao u kampanji i realizovano, ističući da je izbegnut bankrot, da je budžetom koji je juče usvojen u Skupštini Sribje prepolovljen deficit, da su ukinuti mnogi parafiskalni nameti, kao i fiskalne kase za zanatlije.

Slobodan Maraš, član URS, objašnjava za B92 zašto je URS odlučio da se transformiše iz pokreta u stranku.

"Srbiji je neophodan korak napred. Umorni su građani od preispitivanja problema, treba ljudi da rešavaju probleme, a u URS ima takvih ljudi, i zato smo odlučili da se trnsformišemo iz pokreta u stranku", kaže Maraš.

Maraš navodi da je odlučeno da se transformišu u partiju kako bi "kvalitetnije mogli da ispune program za koji se zalažu". On dodaje da će o novom lideru odlučiti stranački organi ali da se očekuje da to ostane Mlađan Dinkić.

Proces transformacije biće okončan sredinom proleća.

Verica Klanović je ranije najavila da predstoje aktivnosti na izradi programa i statuta, sakupljanja potpisa i verovatno priprema nove izborne skupštine i da očekuje da će to biti završeno negde do kasnog proleća sledeće godine.

"Da bismo povećali efikasnost i u političkom i organizacionom i programskom cilju doneli smo odluku da 2. decembra, posle odluke Uprave, krenemo u proces transformacije u političku partiju", rekla je ranije Kalanovićeva najavljujući sednicu.

Šef poslanika URS-a Vladimir Ilić je Tanjugu rekao da ta odluka nije doneta slučajno, niti "ad hok", veće posle mnogo rasprava na sednicama Predsedništva URS-a.

Ilić je zaključio da zapravo pravi razlog za odluku leži u čcinjenici da je ideja decentralizacije i regionalizacije širokao prihvaćena, podsetivši da sve političke partije u Srbiji o tome govore, a URS se istinski time i bavi.

Marković na čelu Političkog saveta

Na sednici Uprave URS-a formirane su Statutarna komisija i Komisija za organizaciona pitanja, kao i Politički savet koji će u narednom periodu raditi na novom programu i statutu URS, ali i pripremi procesa transformacije tog pokreta u jedinstvenu političku stranku.

Kako je rečeno Tanjugu u URS, Politički savet vodiće Predrag Marković, a činiće ga i Suzana Grubješić, Saša Milenić, Ivan Joković, Vladan Vasić, Slavica Saveljić, Mirsad Đerlek, Slobodan Maraš, Jožef Šandor i Nebojša Ivanov.

Na čelu Statutarne komisije je Željko Ivanji, a njeni članovi su i Bojan Bajčeta, Mira Andrijašević i Zlatko Milić.

Članovi Komisije za organizaciona pitanja, čiji je zadatak da u narednom periodu prati proces transformacije URS u jedinstvenu političku stranku, biće predstavnici izvršnih odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: