NATO: Komanda Patriota u Nemačkoj

Portparolka NATO-a Oana Lungesku je potvrdila da će operativna komanda za raketni sistem Patriot biti stacionirana u Saveznoj komandi Ramštain u Nemačkoj.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

20:51

Default images

Ovaj raketni sistem trebalo bi da bude postavljen na tursko-sirijskoj granici, prenosi agencija Anadolija.

Ističući da će, ukoliko se donese pozitivna odluka, zemlje članice morati da ispoštuju i nacionalne procedure, Lungesku je dodala da će raketni sistem biti postavljen najdalje za nekoliko sedmice.

Pošto je podsetila da je Turska saveznik NATO-a i da ovakve odluke donosi Savet Severnoatlantskog saveza, ona je istakla da je za nastavak procesa postavljanja sistema Patriot veoma važan izveštaj vojne delegacije NATO-a koja trenutno boravi u Turskoj.

Pored toga, jedan visoki zvaničnik NATO-a je izjavio da će ministri spoljnih poslova članica NATO na narednoj sednici, koja će biti održana 4. i 5. decembra, pokušati umiriti ruskog šefa diplomatije Sereja Lavrova, koji je izrazio zabrinutost zbog postavljanja raketnog štita na tursko-sirijskoj granici.

Turska je 21. novembra zvanično uputila zahtev NATO-u za postavljanje raketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici kako bi se smanjio rizik od prelivanja sukoba i krvoprolića iz Sirije u Tursku. Raketni sistem će, kako je tada navedeno u zahtevu, biti korišćen samo u odbrambene svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: