Bunt protiv Morsijevog ustava

Desetine hiljada ljudi demonstriraju u Egiptu protiv predsednika Mohameda Morsija i nacrta ustava koji su usvojili njegovi islamistički saveznici u skupštini.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

18:07

Default images

Gnev zbog Morsija demonstranti su izražavali izvikujući parole "Ne tiraniji", prenose agencije.

Na Trgu Tahrir u centru Kaira okupljeni su skandirali "Narod želi da sruši režim" i "Ustav ne važi". "Dole ustavotvorna skupština", uzvikivala je rulja preko megafona, krećući se ka trgu Tahrir, epicentru pobune u kojoj je zbačen Hosni Mubarak pocetkom prošle godine.

Protestima je prosustvovalo više istaknutih opozicionara, uključujući El Baradeija i bivšeg predsednika Arapske lige Amra Musu.

Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradei kritikovao je predsednika Mohameda Morsija i ustavotvornu skupštinu, sačinjenu uglavnom od islamista, koja je jutros usvojila novi nacrt ustava, ocenivši da "sprovode puč protiv demokratije".

"Predsednik i njegova ustavotvorna skupština upravo izvode puč protiv demokratije. Legitimnost režima se brzo narušava", napisao je Baradei na svom nalogu na Tviteru, preneo je AFP.

Novi nacrt ustava rano jutros je usvojila egipatska ustavotvorna skupština i on će biti upućen na referendum do polovine decembra.

Na sednici skupštine nisu učestvovali liberali, ni hrišćani, navodi AP. Opozicija je zamerila što se donošenje nacrta ustava "zbrzalo" i protivi se nekim odredbama o slobodama i pravima.

Hrišćani se protive zadržavanju "šerijatskih principa" kao glavnih osnova zakonodavstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: