Tači i Haradinaj se već dogovorili?

Nezvanično, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači već su postigli sporazum o koaliciji, koji prema ranijim najavama, vodi Haradinaja ka mestu premijera Kosova.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

13:31

Default images

Dogovor je pao samo 24 časa nakon oslobađajuće presude bivšem generalu OVK u Hagu, a koalicija Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova trebalo bi da bude oformljena za deset dana.

Dan nakon oslobađanja, Haradinaj je posetio grob Ibrahima Rugove, a na pitanje novinara o eventualnoj koaliciji s Tačijevom strankom, Haradinaj je izbegao direktan odgovor.

“Važno je da ću raditi sa svim građanima Kosova, kako bi postigli kvalitetno upravljanje, to možemo da postignemo samo ako se zajednički posvetimo našoj zemlji", rekao je Haradinaj.

Haradinaja su potom primili kosovska predsednica Atifete Jahjaga i Jakup Krasnići, predsednik kosovske skupštine koja je održala svečanu sednicu posvećenu povratku bivšeg premijera Haradinaja.

Krasnići je tim povodom rekao da je presuda Haskog tribunala "još jednom potvrdila čistotu i pravičnost borbe Oslobodilačke vojske Kosova" i da je oslobađajuća presuda pobeda pravde.

Haradinaj je zahvalio što je dobio mogućnost da se obrati skupštini, ali i premijeru Hašimu Tačiju na jučerašnjem dočeku uz sve državne počasti.

"Garantujem vam da ću blisko raditi sa svima vama da povećamo kvalitet vladavine u zemlji, da povećamo mogućnost rukovođenja resursima koje Kosovo ima, da povećamo nivo demokratije i na ispunjavanju uslova za integracije u EU i NATO”, rekao je Haradinaj.

I prištinski mediji javljaju da su zvaničnici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova postigli saglasnost o ulasku ABK u vladu.

Portal Koha.net navodi da su razgovori koji su započeli prošle nedelje konkretizovani povratkom Ramuša Haradinaja na Kosovo.

Partija Haradinaja (ABK) će preuzeti značajne funkcije u vladi, rekao je za dnevnik "Ekspres" neimenovani zvaničnik blizak obojici lidera - Haradinaju i Hašimu Tačiju (DPK).

Njega je danas primila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Povratak Haradinaja u sam politički vrh na Kosovu, na premijersku funkciju, jedna je od glavnih tema od trenutka kada je počelo da se priča o oslobađajućoj presudi u Hagu, a i sam Haradinaj je preko advokata odmah po završetku izricanja presude najavio svoje ambicije.

"Predvodiću vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost", poručio je juče Haradinaj.

Za sutra je najavljena njegova poseta spomen groblju Adema Jašarija, prvog komandanta OVK i njegovih saboraca.

I analitičari u Srbiji smatraju da je takav scenario izvestan i da bi vrlo uskoro moglo da se desi da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine za isti sto sednu Ivica Dačić i Ramuš Haradinaj.

Na drugoj strani, iako su se u vladajućoj koaliciji čule i najave da bi trebalo potpuno prekinuti saradnju, srpske vlasti će sa Hagom nastaviti saradnju samo na tehničkom nivou

Posle dve oslobađajuće presude za zločine nad Srbima, saradnja Beograda i Haga svedena je na tehnički nivo, ali neće biti i potpunosti ukinuta, objašnjava Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

“Mislim da smo pronašli najbolju meru, a to je da saradnju spustimo na tehnički nivo, što podrazumeva pristup arhivama i svedocima. Ne može niko da nas optuži da ne sarađujemo , ali u ovim okolnostima niko ne može ni da traži više od nas, jer ovo što se dešavalo diskreditiuje Tribunal”, istakao je Ljajić.

Oslobađanje Haradinaja neće negativno uticati na odnose Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Ambasador Majkl Kirbi kaže da američka administracija veruje da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen, bez obzira na nove okolnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: