Istraga zbog prisluškivanja Tačija

Kosovska vlada osudila objavljivanje prisluškivanih telefonskih razgovora premijera Kosova Hašima Tačija i nekoliko visokih zvaničnika. Euleks: Istraga u toku.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

11:11

Default images

Euleks je saopštio da su ti tonski zapisi deo istrage koja je u toku i da su predati advokatima odbrane i sudu u Prištini.

Euleks nije naveo detalje o prirodi tog slučaja niti ko je umešan, ali je neimenovani međunarodni bezbednosni izvor rekao da je prisluškivanje "deo istrage o korupciji u ministarstvu saobraćaja", prenela je agencija Rojters.

Audio snimci pojavili su se juče na Jutjubu, a Euleks je istakao da je to "ozbiljno narušavanje poverenja".

"Nažalost, neke strane su nepropisno objavile ovaj materijal u javnosti", saopštio je Euleks.

Kosovska vlada, s premijerom Hašimom Tačijem na čelu, osudila je obelodanjivanje razgovora kao "skandalozno", a prisluškivanje telefonskih razgovora označila je kao nezakonito.

"Ove radnje predstavljaju direktne napore delova kako domaćih tako i međunarodnih mehanizama da ucenjuju i sabotiraju lidere kosovskih institucija i normalno funkcionisanje naše države", navela je kosovska vlada u saopštenju.

Dnevnik "Koha ditore" je objavio tekstove prisluškivanih razgovora najviših zvaničnika vladajuće Demokratske partije Kosova. Kako navodi taj list, u pitanju su razgovori premijera Tačija, šefa parlamentarne grupe Adema Grabovcija, bivšeg šefa Kosovske obaveštajne službe Kadrija Veseljija, ministarke evropskih integracija Vljore Čitaku i predsednika opštine Srbica Samija Ljuštakija.

Vlada Kosova je juče odmah nakon objavljivanja tonskih zapisa prisluškivanih razgovora u medijima i na Jutjubu saopštila da se radi o montiranim razgovorima, dok je kosovska policija saopštila da njeni pripadnici nisu vršili prisluškivanje i da je otvorila istragu povodom ovog skandala.

Prištinski mediji su objavili da se u razgovoru između Grabovcija i Tačija, Čitaku i Luštakija spominje predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići koga Tači naziva Jakupovskim, a Ljuštakua “psom” protiv koga ne štedi i najbanaljnije psovke i uverede, dok ministarka Čitaku kaže da je teško sa Krasnićijem na čelu Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: