Karadžić: Nisam odgovoran za rat

Radovan Karadžić rekao je haškim sudijama da je cilj njegove odbrane da dokaže da nije odgovoran za poduhvat sistematskog proterivanja nesrpskog stanovništva.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

22:43

Default images

To će najbolje učiniti ako dokaže da nije odgovoran za rat, navodi Karadžić.

Karadžić se usprotivio i zahtevu tužilaštva da sudije s njegove liste izbace svedoke odbrane, čiji iskazi nemaju veze s incidentima navedenim u optužnici.

Karažić je ovim povodom naglasio da je bitno prikazati događaje iz ugla srpske strane, da bi se osporili navodi o njegovoj odgovornosti.

"Rat u BiH nije bio deo udruženog zločinačkog poduhvata - već istorijskog ubijanja kroz vekove", izjavio je Karadžić objašnjavajući zašto se protivi novom izbacivanju dela iskaza jednog od narednih svedoka, Gorana Sikiraša. Šikiraš bi trebalo da potvrdi Karadžićeve tvrdnje o rasprostranjenom ubijanju civila kao delu građanskog rata, a ne sistematskog proterivanja organizovanog od civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba, kako to tvrdi optužba, prenela je Slobodna Evropa.

Kardžić takođe tvrdi da su sve zločine izazvali sami događaji, a ne lokalni zapovednici bosanskih Srba, zbog čega insistira na opširnom prikazivanju konteksta predratnih i ratnih događaja.

S druge strane, predsedavajući sudija O Gon Kvon ponovo je napomenuo optuženom da predmet suđenja nisu zločini druge strane i da kontekst ratnih događanja može opisati prilikom ispitivanja nekoliko, a ne većine svedoka koje namerava da pozove - njih 590.

Suđenje je nastavljeno iskazom zamenika komandanta Ilidžanske brigade VRS Niloke Mijatovića, koji je rekao da ta brigada nikada nije pucala u civile u Sarajevu, već samo odgovarala na vatru po položajima Armije BiH u gradskim naseljima.

Kao i prethodni svedoci Karadžićeve odbrane, Mijatović je izjavio da nije imano ni naređenje ni nameru da teroriše stanovnike Sarajeva, već da su, naprotiv, komande nalagale da se štite civili i poštuje Ženevska konvencija.

Suđenje Karadžiću biće nastaveljeno u ponedeljak 3. decembra, prenosi BIRN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: