Đaković oslobođen optužbe za zločin

Apelacioni sud preinačio drugostepenu presudu tog suda i pripadnika rezervne milicije SAO Krajine Pericu Đakovića oslobodio optužbe za zločin u Medaku 1991.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

13:39

Default images

Veće Apelacionog suda u Beogradu koje je odlučivalo u trećem stepenu uvažilo je žalbu Đakovićevih branilaca i preinačilo drugostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine tog suda, koje je Đakovića osudilo na godinu dana zatvora.

Đaković je bio osuđen na godinu dana zatvora jer je, neutvrđenog dana, od 3. do 8. septembra 1991. godine u Medaku, kao pripadnik rezervne milicije, pripadnika MUP Hrvatske koji je položio oružje tukao palicom po tabanima.

Po veću Apelacionog suda koje je odlučivalo u trećem stepenu udarci po tabanima oštećenom nisu naneli teško poniženje, degradaciju, niti su na drugi način teško povredili ljudsko dostojanstvo oštećenog, navodi se u saopštenju tog suda.

"Svako postupanje suprotno međunarodnim konvencijama i običajima ne može predstavljati ratni zločin, jer da bi neka radnja mogla biti tako okarakterisana potrebno je utvrditi da njena ozbiljnost i naneta posledica opravdavaju karakterisanje ovako teškom kvalifikacijom, što u ovoj krivično-pravnoj stvari nije slučaj", ističe se u saopštenju.

Prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bila je oslobađajuća, a posle žalbi tužilaštva, Apelacioni sud je Đakovića osudio na godinu zatvora, a njegovi branioci su imali pravo žalbe na tu odluku, tako da je u trećem stepenu postupalo posebno veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: