"Srbija u šoku zbog haških presuda"

Dve oslobađajuće presude Haškog tribunala su šok za srpsku naciju, koja ozlojeđeno i napeto gleda na slavlje na Kosovu i Hrvatskoj, piše nemačka štampa.

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2012.

11:38

Default images

''Iz srpskog ugla gledano, obe strane slave legalizaciju etničkog čišćenja i ratne zločine'', prenosi nemački ''Tagescajtung'' (TAZ) atmosferu iz Srbije.

List ocenjuje da se projekcija neprijateljskih slika vraća u Srbiju nazad, kao posledica presuda Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču i to posle decenija, istina, kako navodi, stalno traljave, ali ipak na izgled nezadržive regionalne politike pomirenja.

Ukazujući na šanse za proevropske partije, list piše da one ''njuše'' svoje šanse, dok je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice pozvala na potpisivanje peticije protiv nastavka procesa EU integracija.

''Ni Vlada neće moći potpuno da ignoriše ozlojeđenost naroda protiv Zapada'', ocenjuje TAZ, navodeći da na drugoj strani u Briselu i Vašingtonu i dalje "postoji nepoverenje prema novoj srpskoj vladi".

Nemački Magazin ''Štern'' opisuje slavlje i atmosferu na Kosovu zbog dolaska Haradinja, navodeći i da su brojni ljudi za doček Haradinaja ponovo obukli svoje stare ''OVK'' uniforme iz građanskog rata.

''Srbija je bila u šoku, jer su kratko pre Haradinaja i dvojica hrvatskih generala oslobođena......'', piše ''Štern'' i prenosi pisanje srpske štampe o tome da je Hag Srbima ponovo raspalio šamar.

I građani Srbije su u šoku, navodi se u tekstu i prenose brojni komentari i mejlovi, poput ''ne pomirenju sa terorističkom vladom u Prištini'', ''doviđenja, Evropo, ne moraš nas čekati'', ''za Tribunal u Hagu bi i Hitler bio nevin'' i druge.

Komersant: Od Srbije se očekivala oštrija reakcija

Od rukovodstva Srbije se očekivala oštrija reakcija na oslobađanje Haradinaja od one koja je usledila, piše danas moskovski dnevnik "Komersant".

List navodi da je poziciju Beograda izneo predsednik Tomislav Nikolić, koji je rekao da odluka suda podstiče separatizam i ometa napore za uspostavljanje mira u regionu.

"Od rukovodstva Srbije su se očekivali odlučniji koraci. Pretpostavljalo se čak da bi u slučaju oslobađanja Haradinaja Beograd mogao da prekine pregovore s Prištinom, bez kojih bi ulazak u EU za Srbiju bio nemoguć. Ulje na vatru dolilo je i očekivanje da će Haradinaj biti novi kosovski premijer", piše dnevnik.

Ali, dodaje list, srpski premijer je jasno stavio do znanja da odluka Haškog tribunala, koliko god da je neprijatna za Beograd, neće uticati na pregovore sa Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: