"I Bulatović bio pod istragom Haga"

Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman tvrdi da je i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović jedno vreme bio pod istragom tog suda.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

11:22

Default images

Gostujući u emisiji "Načisto" na televiziji Vijesti, ona je rekla da je Tribunal zanimala Bulatovićeva uloga vezana za rat u BiH.

"Bio je pod istragom vezano za Bosnu, a ne vezano za granatiranje Dubrovnika", kazala je Artmanova.

Rekla je i da ne zna detalje o tome kako se Sud u Hagu bavio slučajem deportacija Bošnjaka, ali ih to pitanje, prema njenim rečima, nije previše tangiralo. "Dosta brzo su odustali od političkog vrha u Crnoj Gori", kazala je Artman.

Ona se saglasila da je apsurdno da država porodicama žrtava deportacije plati četiri miliona odštete, a da onda optuženi funkcioneri MUP-a budu oslobođeni na sudu.

U kontekstu priče o sudovima u regionu i Haškom tribunalu, kazala je da vlasti javnost smatraju potpuno glupom. Obrazložila je da se, zarad mira u kući, pokreću sudski postupci za ratne zločine, koji u suštini ništa ne znače i gde na kraju svi budu oslobođeni.

Na konstataciju novinara da se sada tako "ponaša" i Haški sud, ona je odgovorila: "Da... Sada svi imaju isti pristup i to je dramatično".

Artmanova je, govoreći o haškom Tribunalu, rekla da je uvek bila pokušaja da se politika umeša u rad suda. "Politika je pokušavala da uradi sve da Haški tribunal ne radi ono što treba", kazala je ona.

Komentarišući presudu bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, rekla je da je to "totalna propast sistema međunarodne pravde".

"Međunarodno sudstvo je kreirano da uradi ono što ne mogu domaći sudovi, da zaštiti svedoke (...) ali haški sud se u poslednjih nekoliko predmeta ponaša kao provincijalni sud", izjavila je Artman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: