"Ne prekidamo saradnju sa Hagom"

Srbija neće prekinuti sve odnose i saradnju sa Hagom i EU, jer se u nepravednoj situaciji mora doneti racionalna odluka, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

10:37

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i potpredsednik Vlade Srbije je najavio da neće biti prekinuta saradnja koja je u nadležnosti tog saveta u pogledu dostave dokumentacije, pristupa arhivama i svedocima, jer se vode postupci protiv državljana Srbije kojima se sudi u Hagu.

On je, gostujući na TV Pink, najavio da će biti pokrenuta ponovo pitanja koja su u interesu Srbije i da se traži potpisivanje sporazuma sa Tribunalom da optuženi, odnosno osuđeni, mogu da izdržavaju kaznu i na teritoriji Srbije.

"Želimo da Hag ponovo vratimo kao temu, kao sredstvo pritiska međunarodne zajednice na Srbiju", naglasio je Ljajić.

Upitan o mogućnosti da domaći sudovi podignu optužnice protiv Haradinaja i njegovih saradnika i da se oni stave na Interpolovu poternicu, ocenio je da je to teoretski moguće, ali da je pitanje da li je to sprovodivo.

Podsetimo, bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj i njegovi saradnici oslobođeni su juče u Hagu.

Ljajić smatra da su i posle najnovijih odluka Haškog tribunala šanse Hrvatske da dobije spor u kojem je tužila Srbiju za genocid "ravne nuli".

On je rekao da su desničarske organizacije, koje su protiv ulaska Srbije u EU i za izolaciju zemlje i saradnju samo sa Rusijom i još dve tri države dobile "vetar u jedra" i da u toj oblasti ima politizacije.

Ocenio je da postoji čak opasnost da neko uhapsi one koji su učestvovali u saradnji sa Haškim tribunalom, uprkos tome što bi zemlja, da nije sarađivala sa Hagom, bila potpuno izolovana.

Upitan o njegovoj poseti Azerbejdžanu, Ljajić, koji je i ministar trgovine, odgovorio je da je održana sednica mešovitog komiteta, da je u toj zemlji boravilo 25 privrednika i da je definisano devet oblasti u kojima postoji prostor za saradnju.

On je najavio da bi u februaru mogao biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između Azerbejdžana i Srbije, da postoje projekti u oblastima energetike, poljoprivrede i infrastrukture i mogućnost da se partneri iz Azerbejdžana uključe u procese privatizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: