SAD protiv novih granica na Balkanu

SAD ne podržavaju prekrajanje državnih granica na Balkanu, a svaki takav pokušaj je neproduktivan i destabilizujući.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

22:15

Default images

To je rekao zvaničnik Stejt departmenta za makedonsku agenciju MIA, povodom najnovije izjave albanskog premijera o "Albaniji svih albanskih zemalja".

Albanski premijer Salji Beriša, prilikom obeležavanja 100. godišnjice nezavisnosti države, 28. novembra, govorio je o "Albaniji svih albanskih zemalja, od Preveze do Preševa , od Skoplja do Podgorice ".

Zbog Berišine izjave prisustvo slavlju u Tirani povodom praznika otkazao je ministar spoljnih poslova Grčke, a nešto ranije je to učinio i predsednik Makedonije zbog incidenata prilikom nedavne posete makedonskog premijera Albaniji kada je bila zapaljena i makedonska zastava.

Reagovanje Stejt departmenta dato makedonskoj agenciji na izjavu albanskog premijera usledilo je dva dana nakon što su iz Berišine kancelarije nastojali da ublaže njegovu izjavu, navodeći da se ona odnosila na "istorijski kontekst od pre 100 godina" i da "ne izražava nikakvu teritorijalnu pretenziju prema susedima na jugu, severu, ili istoku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: