Kavazović: Popis važan za Bošnjake

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović ocenio je da je predstojeći popis stanovništva u toj državi veoma važan za Bošnjake.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

18:17

Default images

On navodi da će oni prvi put moći slobodno da se izjasne o svom identitetu.

On je uveren da ni ovaj, kako je rekao, posao neće proći bez političke manipulacije, odnosno da će im se nuditi "nacionalno bosanstvo i nacionalno muslimanstvo" s namerom da Bošnjaci budu svedeni na meru u kojoj bi se "naša većina u Bosni razdrobila, a s njome i Bosna i Hercegovina”.

"Mi smo Bošnjaci, jezik nam je bosanski, a din (duh) nam je islam. Te tri reči su naša domovina, kuća u kojoj stanuje naš bošnjački duh. Politike koje budu zagovarale drugačije, biće prepoznate. Mi ćemo učiniti sve što je do nas i pozivamo i druge da učine ono što je u njihovoj moći. Prilika je da na ovo pitanje stavimo tačku, kao svestan i zreo narod", kazao je Kavazović za glasilo Islamske zajednice u BiH “Preporod”.

Upitan o odnosima sa Islamskom zajednicom Srbije, Kavazović je poručio da će Islamska zajednica BiH biti otvorena za sve muslimane, a da je interesuju oni kojima je potrebna pomoć i uteha.

“Sa svima ćemo nastojati da vodimo dijalog, razgovaraćemo o problemima i iznalaziti okvir za zajednička nastojanja da unapredimo verski život muslimana. Podsticaćemo uvažavanje, otvorenost i solidarnost. To je i do sada čuvalo jedinstvo našeg duhovnog stabla. Tako ćemo postupati i ubuduće”, poručio je Kavazović.

Upitan o odnosu Islamske zajednice u BiH sa muslimanima u Srbiji, Kavazović je rekao da ona neće imati predrasuda prema muslimanima.

"Bićemo dostupni svima koji nam se obrate. Interesiraju nas muslimani i njihove potrebe, obični ljudi kojima je potrebna pomoć i uteha. Nikome nećemo zatvoriti vrata, ali se neke granice ne mogu prelaziti, u čemu ćemo biti sasvim jasni”, poručio je on.

Kada je reč o Upravi za verska pitanja Vlade Turske (Dijanet), Kavazović je rekao da Islamska zajednica i ta uprava imaju zajedničke interese i da će sarađivati kao i sa svakom drugom organizacijom na zajedničkim projektima za dobro muslimana i drugih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: