Paravinji možda opet sude?

Ako se ispostavi da je Antonija Bilić ubijena na bilo koji drugi način osim davljenjem, suđenje Draganu Paravinji moralo bi se ponoviti, pišu 24 sata.hr.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

11:56

Default images

Podsetimo, pre nekoliko dana slučajno su pronađene ljudske kosti kod Josipdola, za koje se DNK analizom juče utvrdilo da pripadaju Antoniji Bilić, za čiju smrt je na 40 godina osuđen Dragan Paravinja. Njena porodica saznala je da su nađene kosti Antonijine svega desetak minuta pre javnosti i to putem telefona, što njihov advokat smatra skandaloznim.

Međutim, iako je analizom utvrđeno da se pronađene kosti pripadale 17-godišnjoj Drnišanki, za sada se ne zna tačan uzrok smrti.

Advokat porodice Bilić tvrdi da bi se suđenje Draganu Paravinji moglo ponoviti ako se utvrdi da je Antonija ubijena na bilo koji drugi način osim davljenjem, kako je navedeno u postojećoj optužnici.

On je rekao i da veruje da nije nemoguće da se tako nešto utvrdi, ali i dodaje da novi dokazi ne bi trebalo da utiču na visinu kazne. "Paravinja jeste ubica i to je sudskim postupkom utvrđeno", rekao je on za "Slobodnu Dalmaciju".

24sata.hr podsećaju da je policija u kamionu Paravinje našla tragove da je Antonije bila u vozilu. Paravinji nije pomoglo ni što je prethodno detaljno očistio kabinu, promenio tepihe, a pokrivače spalio. Policija je takođe našla vrlo malo tragova krvi, nekoliko dlaka i slinu Antonije Bilić. Ipak, postavlja se pitanje, ako ju je zadavio, zašto je toliko detaljno čistio kabinu, pišu 24 sata.hr.

Za to vreme, Paravinja štrajkuje glađu u svojoj ćeliji u šibenskom zatvoru, nezadovoljan kaznom zatvora od 40 godina. T portal prenosi i da je on, kada je video vest na televiziji o pronađenim kostima, rekao "To je neto tu bacio", implicirajući da je neto telo podmetnuo.

Karamarko: Nije bilo propusta policije

Predsednik HDZ-a i bivši ministar policije Tomislav Karamarko izjavio je, povodom optužbi advokata porodice Antonije Bilić o navodnim propustima policije tokom istrage i potrage za nestalom Drnišankom, da propusta nije bilo, ali da je u potrazi za istinom potrebno i malo sreće.

DNK analizom ljudskih kostiju, pronađenih u utorak u Modrušu kod Josipdola, potvrđeno je da je reč o posmrtnim ostacima 17.godišnje Antonije, nestale 7. juna 2011. za čije je ubistvo osuđen Dragan Paravinja na 40 godina zatvora, što je otvorilo nova pitanja da li je u postupcima policije bilo propusta.

Karamarko, koji je tada bio ministar policije, zapitao je o kakvim propustima govori advokat Vinko Ljubičić, kad je policija pronašla ubicu koji je u međuvremenu i osuđen.

Iako su bile opsežne pretrage, telo nije bilo pronađeno, prenosi Karamarkove reči agencija Hina i dodaje da je zapitao kako to da su telo pronašli slučajni prolaznici, a sadašnja vlast je već godinu dana na vlasti.

"No, mi njih za to ne krivimo, u svemu je trebalo i malo sreće", tvrdi Karamarko, uz podsećanje da su u potragu intenzivno bile uključene policija, civilna zaštita, Hrvatska gorska služba spašavanja...ali da nije bilo sreće.

Sekretar HDZ-a Milijan Brkić, koji je u to vreme bio zamenik direktora policije, dodao je da su u potragu bili uključeni i veterani, mnogobrojni građani ...ali da telo nestale Antonije, "nažalost, nije pronađeno".

Policija je, istakao je on, pronašla "dovoljan spektar dokaza i zatvorila krug indicija da dođe do nepravosnažne presude protiv Paravinje". On je naveo i činjenicu da su se na celoj trasi na kojoj se kretao kamion ubice u koji se Antonija ukrcala nedeljama posle sprovodile detaljne pretrage.

Kako misli, Paravinja je tog tragičnog dana Antoniju plitko zakopao, jer, dodao je, u kamionu nisu pronašli nikakav alat, lopatu ili kramp i zato je uveren da je s protokom vremena isprano tlo, a zveri raznele kosti.

Brkić je zamerio vlasti što se tako tragičan događaj koristi "za izvesne dnevno-političke svrhe" i poručio da se pitanje eventualnih propusta "može otvoriti interno, a ne preko medija".

Paravinja je 19. oktobra osuđen na 40 godina zatvora na osnovu priznanja u Banjaluci nakon hapšenja, a onda i na osnovu materijalnih dokaza - kose, krvi, nađenih u kabini njegovog kamiona.

Paravinja je 12. novembra počeo štrajk glađu u šibenskom zatvoru i od tada je pod lekarskom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: